Russische wetenschappers hebben een eerste blik geworpen in de mysterieuze krater in Jamalië in Siberië. In eerste instantie werd gedacht dat het gat een doorsnee had van ongeveer 80 meter. Andrej Plekhanov van het Russische arctisch onderzoeksinstituut heeft vastgesteld dat de krater een diameter heeft van 30 meter. De buitenste rand, waar bodemmateriaal is opgeworpen, is zo’n 60 meter breed. De onderzoekers zijn op de bodem van het 70 meter diepe gat op een ijsmeer gestuit. Ze hebben monsters genomen om te kunnen achterhalen hoe de krater is ontstaan. Het lijkt erop dat het gat in de afgelopen twee jaar is gevormd.

 

krater-siberie1

 

Aan de hand van satellietgegevens moet duidelijk worden wanneer de krater precies is verschenen.

Plekhanov vertelde de Siberian Times dat materiaal uit de permafrost omhoog is gekomen. Er is volgens hem geen explosie geweest. Gas dat al duizenden jaren gevangen zat in de permafrost zou als gevolg van de dooi materiaal naar het aardoppervlak hebben geperst, waardoor een gat is ontstaan.

De zomers van 2012 en 2013 waren in dit deel van Siberië warmer dan normaal, maar de wetenschappers moeten nog meer onderzoek doen voordat ze een specifieke oorzaak kunnen aanwijzen.

 

Video

 

Bron : 9fornews  

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees