In een nieuwe Duitse studie wordt de ‘consensus’ over global warming ter discussie gesteld. De atmosfeer zou veel minder gevoelig zijn voor een toename van de uitstoot van CO2 dan de meeste wetenschappers denken. Uit een studie van het Max Planck Institute for Meteorology in Hamburg blijkt dat door de mens geproduceerde aerosolen de atmosfeer in de 20e eeuw veel minder hebben afgekoeld dan gedacht. Waarom is dit groot nieuws? Dit betekent dat een toename van de uitstoot van CO2 waarschijnlijk leidt tot minder opwarming dan de meeste klimaatmodellen doen vermoeden. Aerosolen ontstaan bijvoorbeeld tijdens het verbranden van steenkool of autorijden en komen vrij bij brand.

 

global-warming

Er zijn ook natuurlijke aerosolen zoals wolken en mist. Ze weerkaatsen zonnestralen waardoor ze een verkoelend effect hebben.

“We verwachten minder opwarming te zien door de uitstoot van broeikasgassen dan wordt voorspeld aan de hand van klimaatmodellen,” schrijven klimaatwetenschappers Pat Michaels en Chip Knappenberger van het Cato Institute, toevoegende dat deze studie weleens de doodsteek voor de klimaathysterie zou kunnen betekenen.

Het IPCC stelt dat aerosolen veel warmte tegenhouden, maar die conclusie wordt niet gedeeld door het Max Planck Institute for Meteorology. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer bedraagt ongeveer 400 ppm. Volgens het IPCC zou de temperatuur op aarde met 4,5 graad Celsius stijgen als die hoeveelheid verdubbelt. Uit de nieuwe studie blijkt dat de temperatuur bij een verdubbeling zou stijgen met ongeveer 1,8 graad Celsius, ruim de helft minder dan het IPCC in eerste instantie voorspelde.

 

Bron : 9fornews

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees