Op vrijdag 20 maart vindt in het noordwesten van Europa een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Aangezien we in Europa steeds meer zonne-energie gebruiken, kan een zonsverduistering een groot effect hebben op de elektriciteitsvoorziening. Het bijzondere aan de eclips is dat elektriciteit die wordt opgewekt door de zon in heel Noordwest-Europa in snel tempo niet meer beschikbaar is. Op een zonnige dag betekent dit dat er in Europa 34.000 megawatt minder zonne-energie kan worden geproduceerd. In Nederland wordt rekening gehouden met een tekort van 500 megawatt, wat ongeveer gelijk is aan de capaciteit van een flinke elektriciteitscentrale.

 

zonsverduistering-elektriciteit   

Extra noodvermogen

Zal de zonsverduistering deze maand leiden tot een massale black-out? Elektriciteitsbedrijven kijken met angst en beven naar 20 maart, schrijft de Telegraaf. Omdat het dan donker wordt, zal de vraag naar elektriciteit toenemen. En dat terwijl tegelijkertijd het aanbod van zonne-energie juist drastisch omlaag gaat. Men vreest problemen of uitval door tekorten.

Een steeds groter deel van de Europese energievoorziening wordt geleverd door zonnepanelen. De overvloed aan panelen en windmolens in Duitsland betekent dat het land een grote exporteur van elektriciteit is. Zo groot, dat in Nederland talloze gas- en kolencentrales permanent staan uitgeschakeld.

In Europees verband wordt er al maanden gekeken welke maatregelen moeten worden genomen om de zonsverduistering het hoofd te bieden. Zo wordt er onder meer extra noodvermogen ingekocht.

Transavia

De eclips is tussen 09.29 en 11.48 uur in Nederland te zien. Tijdens het maximum om 10.37 uur zal 81 procent van het zonneoppervlak niet meer te zien zijn. De zonsverduistering is in Nederland niet totaal, totaliteit is alleen te zien in een strook die onder Groenland begint en doorloopt naar het noorden.

Transavia vliegt op 20 maart in de richting van de Faeröer Eilanden om de zonsverduistering op die dag vanuit een Boeing 737 waar te nemen. De laatste gehele zonsverduistering in Nederland was in 1715.

 

Video

 

 

Bron : 9fornews

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees