Deze zondag worden mensen die op het noordelijk halfrond wonen getrakteerd op de grootste ‘supermaan’ van het jaar en een bijzondere sterrenregen. De jaarlijkse Perseïdenzwerm zal de hemel weer doen oplichten. Op het hoogtepunt schieten meer dan 100 vallende sterren langs de aarde. De vallende sterren, kleine stenen die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen, zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Wanneer zo’n steentje de atmosfeer binnenkomt, ontstaat er wrijving. Het gesteente wordt verhit en de lucht begint te gloeien, waardoor de bekende lichtstrepen aan de hemel ontstaan.
De meeste vallende sterren zijn zichtbaar tussen zondag 10 augustus en woensdag 13 augustus rond twee uur ‘s nachts. Omdat de maan aan het begin van de avond extreem helder is, zijn de kleinere sterrenregens nauwelijks te zien.
Om de meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat met het blote oog te kijken in de richting van het sterrenbeeld Perseus. De meeste Perseïden ziet men vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens na middernacht.
Perseïden boven Jordanië in 2004 (Reuters)
Het maximum van de Perseïden valt dit jaar in de ochtend van 13 augustus rond 07.00 uur. Doordat het dan al licht is in de Benelux, is het beste tijdstip om waar te nemen rond vier uur ’s nachts. De maan is echter voor 90 procent verlicht en kan dit jaar roet in het eten gooien.
Een supermaan, een volle maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is, is ongeveer 14 procent groter en 30 procent helderder dan een gewone volle maan. Het effect van een supermaan op de getijden is minimaal. Er wordt gesproken van een paar centimeter tot maximaal enkele tientallen centimeters verschil. Het jaar 2014 is een jaar met maar liefst vijf supermanen: 1 en 30 januari, 12 juli, 10 augustus en 9 september.
Video
ABC News | More ABC News Videos
Bron : 9fornews