Het is officieel. De Europese Commissie kondigt volgende week een verbod aan op bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden. Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer laten weten. Neonicotinoïden worden gelinkt aan de massale bijensterfte. Landen krijgen een jaar de tijd om het verbod in te voeren. Het blijkt dat verschillende neonicotinoïden 5400 tot 7297 keer giftiger zijn voor bijen dan het inmiddels verboden middel DDT. In ons voedsel zitten ook residuen van deze bestrijdingsmiddelen.

 

 

 

Bijen

 

Geheime studies

De Tweede Kamer heeft Dijksma opgeroepen om de middelen in Nederland zo snel mogelijk te verbieden en niet op Europa te wachten. Dijksma reageerde dat de Nederlandse landbouw op die manier op achterstand zou worden gezet.

De Kamer wil ook dat Dijksma het wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen neonicotinoïden in bestrijdingsmiddelen en de sterk toegenomen bijensterfte openbaar gaat maken. Dat is volgens Dijksma juridisch gezien echter niet mogelijk.

De natuurbeschermings- en milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft deze ‘geheime studies’ van Bayer inmiddels mogen inzien. De organisatie concludeerde op basis van de onderzoeken dat imidacloprid, een neonicotinoïde van Bayer, kan worden gelinkt aan de bijensterfte.

 

Strengere regels

Imidacloprid wordt veel op bessen, peulen en erwten gespoten. De stof hoopt zich op in lever en nieren. In Nederland zijn 38 bestrijdingsmiddelen met imidacloprid toegelaten, waaronder Gazon Insect, Pokon Mierenstop, HGX mierenlokdoos, Bayer Vliegensticker en Vapona Raamsticker.

Farmareus Bayer wil niet meewerken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft Bayer in het gelijk gesteld. Het Duitse concern fuseerde in 1925 met IG Farben. In 1951 werd Bayer opnieuw opgericht, nadat IG Farben na de Tweede Wereldoorlog was opgesplitst. IG Farben had in die periode zulke nauwe banden met de SS dat het bedrijf in Auschwitz over een eigen slavenkamp beschikte.

Dijksma zei dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) binnenkort met strengere regels komt voor imidacloprid. Het middel blijkt schadelijker dan gedacht en bovendien zit het door gebruik in de tuinbouw in grote hoeveelheden in het oppervlaktewater.

 

Bron: Niburu

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees