Cannabis werd decennialang weggezet als drug, maar bedrijven ontdekken nu de kracht van industriële hennep. Het wordt al gebruikt in de bouw, de textiel en de auto-industrie. Zo’n 300 jaar geleden was de plant essentieel voor het maken van touw, zeilen en land- en zeekaarten voor de schepen van de VOC. Diezelfde plant wordt tegenwoordig verwerkt in bouw- en isolatiemateriaal en dashboards en deurpanelen van luxe automerken. De Chinezen verbouwden het gewas 4000 jaar voor Christus al op grote schaal, waarna het gebruik van hennep zich verspreidde naar het Midden-Oosten en de westerse wereld. In de VS was hennepteelt tussen de 17e en de 19e eeuw zelfs verplicht voor boeren als zij grond overhadden.

 

Hennep

 

Geen pesticiden

Daar kwam in de jaren dertig een einde aan onder druk van industriële lobby’s die hennep op één hoop gooiden met marihuana. Daarna werd het verboden. In de textielindustrie is hennep echter een goed alternatief voor de traditionele sterk vervuilende materialen.

De katoenindustrie is verantwoordelijk voor een kwart van het wereldwijde gebruik van pesticiden, terwijl voor het telen van hennep nauwelijks tot geen pesticiden, herbiciden en kunstmest nodig zijn. De plant groeit zo’n vier centimeter per dag en heeft geen last van onkruid.

Minder water

Voor de productie van een kilo hennepvezel is de helft minder water nodig dan voor de productie van een kilo katoen. Daarnaast produceert de hennepplant 250 procent meer vezels per vierkante meter dan katoen. Hennep neemt tijdens zijn groei bovendien meer CO2 op dan hij uitstoot. Henneppapier kan drie keer vaker worden gerecycled dan papier van bomen en voor de productie zijn minder schadelijke chemicaliën nodig.

De meest wonderlijke eigenschap van henneptextiel is dat dit een natuurlijk afweersysteem heeft tegen bacteriën en schimmels. Op kleding van katoen en polyester kunnen bacteriën wel maanden overleven. Het Chinese leger gebruikt hennepkleding daarom voor al zijn uniformen.

Remmend effect op de groei van kankercellen

In de bladeren van de hennepplant bevinden zich stofjes die een medicinale werking hebben. Sommige van deze zogeheten cannabinoïden beïnvloeden de eetlust of hebben een remmend effect op de groei van kankercellen.

In menig supermarkt zijn al hennepzaden te krijgen, evenals de daaruit geperste olie, die glutenvrij is en magnesium, kalium, vitamines en mineralen bevat.

 

Bron : 9fornews

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees