Ecodorp Bergen moet een plek gaan worden waar mensen op een harmonieuze en respectvolle manier samenleven in liefdevolle verbinding met elkaar, de omgeving, de aarde en de kosmos.Een plek waar eenieder zijn of haar kwaliteiten kan ontplooien en waar samen ecologisch (ver)bouwen voorop staat. Na jaren van overleg moest duidelijk worden wie de nieuwe eigenaar zou worden van het voormalige Vliegveld Bergen. Wat geen buitenstaander verwachtte, gebeurde: Ecodorp Bergen mocht bij de notaris de handtekeningen zetten. Afgelopen donderdag ging het terrein ‘na een bloedstollende sessie’ naar de hoogste bieder.

  “Vijf projectontwikkelaars hadden het nakijken en vielen af omdat ze niet aan de voorwaarden hadden voldaan,” vertelt initiatiefnemer Fredjan Twigt aan Niburu. “Een klein wonder in de ogen van iedereen.”

 

 

Stap terug in de tijd

Zoals we de aarde nu met z’n allen uitputten, gaat het niet langer. “We kunnen de natuur toch niet onbeperkt blijven belasten,” aldus medeinitiatiefnemer Jan Cuperus.Ecodorp Bergen wordt geen plek waar mensen zich terugtrekken van de boze buitenwereld. Het leven is er comfortabel, je moet het zien als een stap terug in de tijd.Er zullen veel cursussen en seminars worden gegeven, naar voorbeeld van soortgelijke dorpen in het buitenland. Hoewel dit het eerste ecodorp van Nederland moet gaan worden, zijn dergelijke dorpen in onder meer Duitsland, Portugal, Schotland, Italië en Wales al jarenlang een feit.

 

Schoonmaakklus

Cuperus zegt dat het moeilijkste van het hele proces is om een groep te vormen van mensen die dezelfde visie hebben. Uiteindelijk moeten er zo’n 80 tot 200 mensen gaan wonen en werken in het ecodorp, dat gebruikmaakt van een eigen voedselvoorziening en waterzuivering.Op het terrein waar het ecodorp moet gaan verrijzen liggen nog bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog onder de grond. Bovendien bevat de bebouwing die er staat asbest. “Het merendeel van de gebouwen moet gesloopt worden en de grond moet worden gesaneerd,” legt Twigt uit. “Dus er wacht nog een grote schoonmaakklus, maar Ecodorp Bergen ziet alles met vertrouwen tegemoet.” De loodsen worden aangepast voor alle vormen van kunst, inclusief ateliers en een heus theater.

Klik hier om mee te bouwen aan het ecodorp in Bergen.

 

 

Bron: Niburu

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees