Duikers hebben voor de kust van de Amerikaanse staat Alabama een zeer oud onderwaterbos ontdekt. Het bos werd bedolven onder sediment en lag meer dan 50.000 jaar verscholen in een zuurstofvrij gebied. Waarschijnlijk heeft orkaan Katrina het bos in 2005 blootgelegd. De bomen zijn bijzonder goed bewaard gebleven, aldus hoofdonderzoeker Ben Raines van de Weeks Bay Foundation. Over een gebied van 1,3 vierkante kilometer zijn boomstronken van cypressen aangetroffen. Ze bevinden zich op zo’n 18 meter onder het wateroppervlak van de Golf van Mexico.

 

 

Sprookje

Een vriend van Raines zei dat een lokale visser een plek had gevonden waar het krioelde van de vissen. Hij vermoedde dat er iets verborgen lag. De vriend dook naar beneden en stuitte op het oerbos. Sommige bomen waren gigantisch en veel ervan zijn omgevallen voordat ze werden bedekt met sediment. “Als je rond al deze stronken en stammen zwemt is het net of je in een sprookje zit,” zei Raines.

 

Waterspiegel

Omdat het bos zo diep ligt kunnen duikers slechts 40 minuten onder water blijven voordat ze weer terug naar het oppervlak moeten. De bomen zijn gedateerd op 52.000 jaar oud. Ten tijde van het Weichselien, een tijdvak in het Pleistoceen dat duurde van 116.000 tot 11.500 jaar geleden, lag de waterspiegel een stuk lager dan tegenwoordig. “De stronken zijn zo groot, ze hebben een doorsnee van wel twee meter,” zei Raines. “Ze bevatten waarschijnlijk vele duizenden groeiringen.” Cypressen kunnen duizenden jaar oud worden.

 

 

 

Bron: Niburu

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees