Natuur en Milieu

geluid

Niet iedereen hoort het, maar de mensen die het wel horen worden zo langzamerhand knettergek van het mysterieuze geluid. Het is een lage, soort brommende toon en wetenschappers staan, zoals vaak in dit soort situaties, volkomen met de handen in het haar.  De bovengenoemde geluiden worden waargenomen van het Engelse Somerset tot New Mexico en een gebied waar men er bijzonder veel last van heeft, is rondom de Engelse stad Plymouth. Een geluid dat al sinds de jaren '70 wordt waargenomen, meestal in plattelandsgebieden en alleen door mensen die binnen in huis zijn. Ook schijnt het ’s nachts luider te zijn dan overdag.  Vorig jaar had men veel last van dit geluid rondom Plymouth en toen het afnam hoopte men dat het weg was. Echter, niets was minder waar, want het is terug, erger dan ooit.

global-warming

In een nieuwe Duitse studie wordt de ‘consensus’ over global warming ter discussie gesteld. De atmosfeer zou veel minder gevoelig zijn voor een toename van de uitstoot van CO2 dan de meeste wetenschappers denken. Uit een studie van het Max Planck Institute for Meteorology in Hamburg blijkt dat door de mens geproduceerde aerosolen de atmosfeer in de 20e eeuw veel minder hebben afgekoeld dan gedacht. Waarom is dit groot nieuws? Dit betekent dat een toename van de uitstoot van CO2 waarschijnlijk leidt tot minder opwarming dan de meeste klimaatmodellen doen vermoeden. Aerosolen ontstaan bijvoorbeeld tijdens het verbranden van steenkool of autorijden en komen vrij bij brand.

Hennep

Cannabis werd decennialang weggezet als drug, maar bedrijven ontdekken nu de kracht van industriële hennep. Het wordt al gebruikt in de bouw, de textiel en de auto-industrie. Zo’n 300 jaar geleden was de plant essentieel voor het maken van touw, zeilen en land- en zeekaarten voor de schepen van de VOC. Diezelfde plant wordt tegenwoordig verwerkt in bouw- en isolatiemateriaal en dashboards en deurpanelen van luxe automerken. De Chinezen verbouwden het gewas 4000 jaar voor Christus al op grote schaal, waarna het gebruik van hennep zich verspreidde naar het Midden-Oosten en de westerse wereld. In de VS was hennepteelt tussen de 17e en de 19e eeuw zelfs verplicht voor boeren als zij grond overhadden.

zonsverduistering-elektriciteit

Op vrijdag 20 maart vindt in het noordwesten van Europa een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Aangezien we in Europa steeds meer zonne-energie gebruiken, kan een zonsverduistering een groot effect hebben op de elektriciteitsvoorziening. Het bijzondere aan de eclips is dat elektriciteit die wordt opgewekt door de zon in heel Noordwest-Europa in snel tempo niet meer beschikbaar is. Op een zonnige dag betekent dit dat er in Europa 34.000 megawatt minder zonne-energie kan worden geproduceerd. In Nederland wordt rekening gehouden met een tekort van 500 megawatt, wat ongeveer gelijk is aan de capaciteit van een flinke elektriciteitscentrale.

zonsverduistering-20-maart

Op vrijdag 20 maart zal ons land tussen 09.26 en 11.45 uur een volwaardige zonsverduistering kunnen bewonderen. De maan zal meer dan 80 procent van de zon bedekken. Daardoor zal het niet volledig donker worden, maar het belooft wel een prachtig schouwspel te worden. Het hoogtepunt zal rond 10.40 uur plaatsvinden. De totale zonsverduistering is te zien in een gebied dat van het noorden van de Atlantische Oceaan tot aan de Noordpool loopt, over de Faeröer-eilanden, net ten oosten van IJsland, en over Spitsbergen.

Vulkaan

Bij de actieve Popocatépetl-vulkaan in Mexico zijn al vaak UFO’s waargenomen. Bergreddingsteams zeggen nu getuige te zijn geweest van vreemde wezens die met hoge snelheid tegen de berg opliepen. De Popocatépetl, die zich in de staat Puebla bevindt, is met 5426 meter hoogte de op één na hoogste berg van Mexico. Eind 2012 gingen beelden rond van een sigaarvormige UFO die in de vulkaan leek te vliegen. Tijdens een recente uitzending van het Mexicaanse tv-programma Tercer Milenio zei bergbeklimmer Guillermo Vidales dat bergreddingsteams op een hoogte van 4000 meter humanoïde wezens met een lengte van 2 tot 2,5 meter hebben gezien.

green-evelien-afval

Geen douche, geen zeep, geen wc op water, geen tv, geen radio, geen koelkast, geen diepvriezer, geen grasmachine, geen stofzuiger, geen dierlijke voeding. Evelien Matthijssen – bijgenaamd Green Evelien – en haar gezin hebben alle energieverslindende troep uit hun leven gebannen. “We zijn gelukkiger zo.” Enkele jaren geleden verhuisden Evelien en haar gezin van Essen naar het rustieke Vielsalm in de Ardennen. Ze wilde weg uit de jachtige maatschappij en koos radicaal voor een ecologische levensstijl, zonder elektrische apparaten, zonder plastic verpakkingen, zonder suiker, zonder vlees, vis of dierlijke producten en met zo weinig mogelijk waterverbruik en afval.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees