Onderzoekers hebben 400.000 jaar oud menselijk DNA gevonden waaruit blijkt dat toenmalige Europeanen sterker verwant zijn aan de later in Azië gevonden Denisova-mens dan aan moderne mensen of Neanderthalers. Het DNA is al die tijd bewaard gebleven in een Spaanse grot in de Sima de los Huesos, wat ‘bottenkuil’ betekent. Een team wetenschappers onder leiding van Svante Pääbo schrijft in vakblad Nature over de ontdekking. De onderzoekers wisten mitochondriaal DNA af te lezen uit het botweefsel. Het gaat om verreweg het oudste menselijke DNA dat in kaart is gebracht.

 

denisova

 

Denisova-mens

De mens uit de Sima de los Huesos komt het meest overeen met de mysterieuze Denisova-mens, een uitgestorven mensachtige waarvan overblijfselen zijn gevonden in Siberië. In 2008 werd een meisje opgegraven in de Denisova-grot (foto) in het Altai-gebergte in zuidelijk Siberië. Russische wetenschappers stelden vast dat het fossiel tot een nog onbekend type van hominiden behoort.

In 2011 werd opnieuw een overblijfsel van een Denisova-mens opgegraven, namelijk een bot van een teen. Volgens DNA-onderzoek behoort dit bot tot een ander individu, dat zo’n 40.000 jaar geleden in het gebied heeft geleefd. Pääbo heeft het volledige genoom van de Denisova-mens begin 2012 gereconstrueerd.

Mitochondriaal DNA zegt vrijwel niets over de eigenschappen van een mens, maar geeft wel aanwijzingen over de verwantschap met andere mensen. Op grond van toevallige veranderingen hebben de onderzoekers een stamboom gemaakt van mitochondriaal DNA.

 

Mysterieuze mensensoort

Afgelopen maand maakten Amerikaanse wetenschappers bekend dat ze genetische sporen van een mysterieuze mensensoort hebben ontdekt in het DNA van Denisova-mensen. Volgens hoofdonderzoeker David Reich van de Harvard Medical School in Boston stamt de Denisova-mens af van een mysterieuze mensensoort, die niet gerelateerd was aan Neanderthalers.

Zekerheid over de identiteit van de mysterieuze soort valt volgens onderzoeker Chris Stringer van het Natural History Museum in Londen voorlopig niet verwachten. “We hebben eigenlijk geen flauw idee.”

Het team van Pääbo hoopt te achterhalen hoe het nu precies zit door DNA uit de celkern af te lezen. Ze spreken van een ‘gigantische uitdaging’.

 

Bron : Niburu

 

{fcomment id=2934}

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees