In 1914 deed een Nederlander een archeologische vondst bij een berg in de Indonesische provincie West-Java. De ontdekking raakte lange tijd in de vergetelheid totdat een adviseur van de Indonesische president Yudhoyono de ontdekking van een piramide aankondigde. Andi Arief, hoofd van een speciaal team voor noodhulp bij natuurrampen, stuurde vijf geologen naar de berg Gunung Padang in een poging de omvang van het bouwwerk te schatten. De binnenkant van de berg bleek uit een specifieke structuur te bestaan.

 

Berg van licht: Indonesische piramide mogelijk 20.000 jaar oud

Tien keer zo groot als Borobudur

In maart 2011 werd het team uitgebreid met architecten, astronomen en filologen. Zij proberen het mysterie van Gunung Padang, of berg van licht, te ontrafelen. 

Afgelopen maart deelde één van de geologen, Danny Hilman, zijn bevindingen met de president, die zo onder de indruk was dat hij een speciale werkgroep in het leven riep. Het bouwwerk is tussen de 9000 en 20.000 jaar oud, wat wijst op een oude en hoogontwikkelde beschaving op Java. “Het is bijna niet te bevatten, maar de cijfers liegen niet,” aldus Hilman.

Archeoloog Ali Akbar van de staatsuniversiteit Universitas Indonesia stelt dat de piramide tien keer zo groot is als Borobudur, het beroemde boeddhistische tempelcomplex in Midden-Java. Gunung Padang is ruim 100 meter hoog en beslaat een oppervlak van 15 hectare.

Vergeten

Het onderzoeksproject is niet onomstreden. Zo menen diverse archeologen dat de eerste bevindingen te snel als definitieve resultaten zijn gepresenteerd. Ook is er kritiek op de kosten, aangezien de opgravingen een kostenpost zijn van honderdduizenden euro’s.

De piramide werd in 1914 ontdekt door de Nederlandse archeoloog N.J. Krom. De vondst werd vergeten totdat lokale boeren in 1979 een nieuw stuk grond wilden ontginnen.

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees