De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wil de steun van de hele wereld om ervoor te zorgen dat Washington stopt met het ''schadelijke gedrag'' waarmee de VS proberen nog meer onthullingen over spionage te voorkomen. Dat schrijft hij in een vandaag gepubliceerde brief aan onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en het Duitse parlement. "Het spreken van de waarheid is geen misdaad'', aldus de in ballingschap levende klokkenluider. Hij vreest dat hij op verzoek van de VS wordt gearresteerd zodra hij Rusland verlaat.Snowden hoopt dat de problemen die "zijn humanitaire situatie'' met zich meebrengt, worden opgelost. Dan kan hij helpen met het vaststellen van de feiten over de spionageactiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Het zou dan vooral gaan "om het controleren van de waarheid'' en de authenticiteit van documenten die in media over de kwestie zijn gepubliceerd.

Hij is bereid om met iedereen samen te werken bij onderzoek naar NSA-spionage, volgens zijn advocaat Anatoli Koetsjerena. "Snowden is bereid om met iedereen samen te werken. Er is geen verbod hier, hij beslist zelf met wie hij in zee gaat", zei Koetsjerena tegen het persbureau Interfax.

In de VS wordt Snowden gezocht wegens het lekken van staatsgeheimen. Hij kan ook in andere landen gearresteerd en uitgeleverd worden.

 

Lees ook:

 

 

 

Bron:HLN

{fcomment id=2653}

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees