Twee farmareuzen hebben in 2005 de lancering van een 'goedkopere' pijnstiller gesaboteerd. Zo verdienden ze flink geld op de rug van kankerpatiënten. "Ronduit schandalig", zegt Europa, dat een boete oplegt van 16 miljoen euro. Zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Janssen-Cilag is een dochterbedrijf van het Belgische Janssen Pharmaceutica. Samen met Sandoz - en met hun respectieve moederbedrijven Johnson & Johnson (J&J) en Novartis - is het door de Europese Commissie veroordeeld wegens belemmering van de vrije concurrentie.Alles draait rond fentanyl, een pijnstiller die honderd keer krachtiger is dan morfine en die vooral bedoeld is voor kankerpatiënten. In 2005 verviel de bescherming van J&J's fentanylpleister in Nederland en stond concurrent Sandoz klaar om een goedkopere variant te lanceren.

"Janssen-Cilag betaalde zijn concurrent om de markt niet te betreden", zegt Joaquín Almunia, Europees Commissaris voor concurrentie. Een vraag waar Sandoz gretig op inging, want "de maandelijkse betalingen die werden overeengekomen, lagen hoger dan de winst die Sandoz dacht te behalen met de verkoop van zijn product." De geheime deal hield 17 maanden stand, tot een derde concurrent een generieke fentanylpleister op de markt bracht.

Een woordvoerder van Janssen-Cilag in Tilburg bevestigde dat Sandoz enkel betaald werd voor "gezamenlijke promotie bij apothekers en artsen", maar ontkent dat het bedrijf de patiënten op kosten heeft gejaagd: "Het betrokken middel werd volledig terugbetaald", klinkt het.

Janssen-Cilag verduidelijkt dat de boete van ruim tien miljoen euro enkel betrekking had op een overeenkomst met concurrent Hexal/Sandoz in Nederland tussen juli 2005 en december 2006. Ook het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) zegt geen klacht daarover ontvangen te hebben in ons land.

Onkelinx: "Voorbeeldige straf"

De boete die de Europese Commissie oplegt aan twee farmareuzen is "een voorbeeldige straf". Dat zegt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx donderdag in een reactie. "Het is inderdaad zowel voor de patiënt als voor de gezondheidszorgbegroting van belang dat generische geneesmiddelen zo vroeg mogelijk op de markt komen en men zo van goedkopere geneesmiddelen kan profiteren", zegt Onkelinx. De minister betreurt dat sommige multinationals van de farmaceutische nijverheid vaak hun aandeelhouders en winstmaximalisatiebeleid voorrang geven, ten koste van de gezondheid van miljoenen mensen.

Ze wijst er donderdag ook op dat wat betreft Fentanyl "de kankerpatiënten niet rechtstreeks getroffen werden". "Het geneesmiddel was beschikbaar en werd door de ziekteverzekering terugbetaald, en de gelijkwaardige generische geneesmiddelen verschenen snel op de Belgische markt", luidt het.

 

Bron: HLN

 

{fcomment id=2976}

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees