In het gehele land starten individuen, maar ook verenigingen en politieke partijen, experimenten met het basisinkomen. Volgens hen moet het huidige verband tussen werk en inkomen verbroken worden. De welvaart moet op een nieuwe manier verdeeld worden, omdat er niet voor iedereen werk is. In de Tegenlicht-uitzending van 12 april, Experimenteren met gratis geld, werd opnieuw aandacht besteed aan het basisinkomen. Crowdfunding. De uitzending vertelt onder andere over de Duitse Michael Bohmeyer, die via crowdfunding een onvoorwaardelijk basisinkomen voor mensen realiseert. Wanneer er twaalfduizend euro verzameld is, wordt het basisinkomen onder geïnteresseerden verloot.

 

Gratis geld

 

De uitverkorene ontvangt vervolgens een jaar lang duizend euro per maand. Op dit moment zijn er acht personen die via dit experiment een basisinkomen ontvangen.

In Groningen is inmiddels eenzelfde project gestart. Hier wordt via crowdfunding geld ingezameld door MIES (Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving). Frans Kerver ontvangt als eerste persoon elke maand duizend euro. Elke volgende twaalfduizend euro die via crowdfunding binnenkomt, zal net als in Berlijn worden verloot. Tijdens het jaar waarin Kerver het basisinkomen ontvangt, wil hij zich volledig inzetten voor zijn ontmoetingsplek Tuin in de Stad en andere culturele projecten in Groningen.

Nieuw sociaalzekerheidssysteem
Doordat we in de westerse wereld een complex sociaalzekerheidssysteem hebben, is het volgens de makers van Tegenlicht ingewikkeld om hier een dergelijk experiment op te zetten. Om een nieuw systeem te ontwikkelen, moet de oude namelijk eerst ontmanteld worden. MIES wil daarom kleinschalige experimenten starten.

Begin dit jaar reisde econoom Guy Standing speciaal naar Groningen om te spreken met MIES. Standing raakte in gesprek met de Groningse wethouder van Sociale Zaken, Matthias Gijsbertsen. Naar aanleiding van dit gesprek hoopt Gijsbertsen bijstandsgerechtigden in Groningen een kans te geven om naast hun uitkering bij te verdienen, zónder dat ze het bijverdiende bedrag bij de sociale dienst moeten inleveren.

Het is niet het eerste experiment waarbij Standing betrokken is. Op zijn initiatief kregen zesduizend mensen in India voor een periode van achttien maanden onvoorwaardelijk een gegarandeerd basisinkomen. Hier bleek dat het basisinkomen niet alleen positieve effecten had op voeding en gezondheid, maar ook op de plaatselijke economische omstandigheden.

 

Video

 

Bron : Eath Matters

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees