De weg die ik bewandel kent vele heuvels en dalen welke ervoor zorgen dat ik alsmaar meer leer over het leven, de mensen die deel uitmaken van dit universum alsmede mijzelf. De rode draad die ik volg op mijn pad door het leven wordt is grotendeels gekenmerkt door mijn achtergrond in de klassieke krijgskunsten. Aikido, Kendo en Iaido zijn de budosporten die ik beoefen sinds mijn 5e levensjaar. Ik heb het grote genoegen te kunnen zeggen dat ik door de groten van de Japanse krijgskunsten mijn ervaring en groei heb kunnen bewerkstelligen.

 

 

Door mijn jarenlange training in Iaido heeft ervoor gezorgd dat ik in het Verre Oosten vele meditatiemomenten heb mogen meemaken met Shinto priesters uit de tempels aldaar.Mijn meest indrukwekkende ervaring had ik tijdens een bezoek aan het nationale Kendo training in Japan. Hier is het normaal dat Shinto priesters de sporters voorgaan in de mediatie die de basis vormt in deze sport.

Stilte

Hoewel ik wist dat er veel beoefenaars aanwezig zouden zijn, kon ik me niets voorstellen bij wat ik meemaakte toen ik de zaal met 800 mensen binnen liep. Ten eerste de grootte van de groep was al indrukwekkend, maar 800 mensen die tegelijkertijd een zaal ‘leeg’ doen lijken is overweldigend.

De eerste minuten was het muisstil, gevolgd door een luidgebrom om vervolgens over te gaan in een extreem luid ‘gehum’. Heel erg indrukwekkend om 20 minuten lang dit geluid te mogen horen, de zaal was gevuld door een positieve energie die voor mij onkenbaar was. Na 20 minuten ging men weer over tot het gebrom om vervolgens weer muisstil te eindigen.

De basis

Hoewel ik van mening was dat mijn meditatietechniek na jaren van training goed was, wees een priester me op mijn ‘ego’, hij verwoordde het mooi door te zeggen:

“De basis is aanwezig…”

De priester heeft me een simpele maar zeer effectieve basisoefening doen leren die ik al vergeten was.

 

"Beginnend met ontspannen te zitten, mijn buikademhaling tellend kwam ik in een soort van trance waardoor mijn hoofd leeg raakte. Na een aantal minuten werd mij gevraagd weer langzaam mijn ademhaling te tellen om vervolgens mijn ogen op te doen. Bij het openen van mijn ogen bemerkte ik dat ik vol positieve energie zat en ik erg rustig was geworden. Deze oefening neemt hoeft niet meer dan 10 minuten van je tijd in beslag te nemen en kan er voor zorgen dat je even kunt opladen."

 

Deze oefening doe ik hedendaags nog steeds naast andere oefeningen omdat deze erg simpel en zeer effectief is. Ook geef ik deze oefening aan mensen die ik als therapeut behandel en aan de mensen die ik moet trainen voor examens van budosporten.

Meditatie als medicijn

Meditatie is geen “zweverig” gebeuren, het is het bewust worden van wat er om je heen gebeurt en waar jij deel van uitmaakt. Meditatie kan er voor zorgen dat je meer geniet van de mooie momenten in het leven, je bent bewuster van hetgeen om je heen gebeurt. Ook leert het je los te laten wat niet belangrijk is.

Meditatie kan er tevens voor zorgen dat het lichaam in herstelmodus terugkeert waardoor lichamelijke ongemakken als pijn, en/ of ongemakken minder worden en je meer energie krijgt.

Zelf gebruik de meditatie ook om anderen te helpen als therapeut. Ook hier speelt het raakvlak met de budosporten weer een grote rol.

De filosofie die ik nooit zal vergeten is die van mijn leraar Tamura sensei. In mijn begin periode heeft hij mij geleerd dat de kunst van de gevechtskunsten niet ligt in het pijn doen van mensen, dat is makkelijk. Maar voordat je iemand leert om te vechten moet je eerst leren om te genezen.

Je zou kunnen zeggen dat hij mij dan ook de basis heeft geleerd van de Oosterse geneeskunde. Later ben ik mijzelf verder gaan ontwikkelen en tijdens mijn opleiding tot Traditional Chinese Medicines in China waar ik de specialisatie tot acupuncturist heb gedaan, kwam ik wederom terug bij meditatie.

De diverse professoren die ik heb ontmoet en/ of die ik heb gehad gedurende mijn diverse opleidingen in de geneeskunde gebruiken allemaal meditatie als basis.

Zelf heb ik meditatie gebruikt gedurende mijn ziekte en tijdens mijn herstel van kanker en heb dit ervaren als een middel om energie op te doen. Ik raad een ieder dan ook aan om regelmatig eens even de tijd te nemen om tot een moment van rust te komen door even alle moderne elektronica zoals mobiele telefoons etc. uit te zetten, te gaan zitten en een paar minuten aan niets te denken en alleen maar even op je ademhaling te letten. Hoewel het in begin niet makkelijk zal zijn, weegt dit zeker niet op tegen de energie die je weer opbouwt in korte tijd.

 

Gerelateerd:

 

Bron: inspiritulism

 

{fcomment id=2600}

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees