Meditatie tegen eenzaamheid en ziekte. Een studie onder leiding van professor J. David Creswell van de Carnegie Mellon-universiteit toont aan dat mindfulness meditatie stress helpt verminderen. Creswell voegde toe dat zijn studie, waarbij werd gekeken naar de voordelen van meditatie voor ouderen, eenzaamheid tegengaat en ontstekingsremmend werkt en zo ziektes helpt voorkomen bij volwassenen. Dat meldt CNN.

 

 

Eenzaamheid kan voor senioren net zo schadelijk zijn voor de gezondheid als roken, legt Creswell uit aan CNN. “Het is een groot probleem. Veel onderzoekers hebben naar oplossingen gezocht, zoals sociale netwerken via buurthuizen, maar geen van de benaderingen lijkt goed te werken.”


Afgesloten

Het probleem laat zich moeilijk oplossen omdat eenzaamheid niet noodzakelijkerwijs wordt veroorzaakt door weinig sociaal contact, aldus Creswell. Het gaat in werkelijkheid om de subjectieve manier waarop wordt omgegaan met bepaalde gevoelens. Creswell kon tijdens zijn studie bewijzen dat de participanten zich door mindfulness meditatie minder afgesloten voelden. Bij de controlegroep, die zich weerhield van meditatie, verergerde de eenzaamheid in bepaalde gevallen.Ontsteking

Uit een bloedtest bleek bovendien dat meditatiebeoefenaars na acht weken minder risico liepen op ontstekingen. Ontsteking speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, hartziekten, kanker, diabetes en velerlei andere aandoeningen.

“Dit is geweldig,” legde Creswell uit. “Voor het eerst zien we dat het oefenen van bepaald gedrag, in dit geval je aandacht van moment tot moment richten op je ervaringen, de kracht heeft om de genexpressie in je immuuncellen te veranderen.”

Creswell wil nu een grootschalige studie gaan doen met verschillende leeftijdsgroepen.

 Bron: CNN.com

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees