De ayahuasca-ervaring staat er onomstotelijk om bekend dat het een buitengewoon bijzondere is. Het heeft de levens van veel mensen positief veranderd. Het heeft diverse vormen van depressie en verslaving genezen. Ayahuasca heeft mensen de onmetelijke schoonheid van de kosmos én onszelf laten zien door overweldigend betoverende en emotionele visioenen en visualisaties. Een ervaring met fenomenen van deze orde van grootheid vereist waardering en respect voor wat het is… Maar wat is het? Het volgende filmpje betreft een korte introductie van ayahuasca en geeft voorbeeld van de visuele effecten die kunnen optreden. 

 

Video

 

De diepe Jungle

In het Braziliaanse Amazonegebied wonen naar schatting 180.000 mensen buiten de steden. Het zijn de Indianen die met hun traditionele leefstijl nog steeds een hoop aandacht trekken van mensen in de wereld. Onder al die stammen zijn nog steeds groepen die diep in het oerwoud leven en met wie nog geen officieel contact geweest is. Zij leven dus in een absolute onwetendheid van alle moderne “beschaving”.

Deze mensen zijn voor hun levensonderhoud dan ook bijna volledig afhankelijk van het oerwoud want hoe minder contact met de buitenwereld, hoe afhankelijker ze zijn. Het regenwoud is voor die mensen hun leven, het schenkt hen alles, van voedsel en schuilplaatsen tot gereedschap en medicijnen. Ook speelt het natuurlijk een belangrijke rol in hun culturele en spirituele leven. Het is in zekere zin te vergelijken met de Oudheid, waar mensen ook vaak geen contact hadden met de buitenwereld, en dus alle dingen probeerden te verklaren met dingen uit hun eigen belevingswereld.

Niet alleen is de Amazone de habitat van vele dieren- en plantensoorten, maar de plantensoorten die er voorkomen hebben naast een omgeving bieden voor de dieren nog een andere functie. Van oudsher worden de plantensoorten en produkten die eruit voortkomen door medicijnmannen gebruikt in medicijnen. Veel van de planten uit het Amazonegebied zijn de basis van veel moderne medicijnen.

 

 

 ‘Humanity, all of us, have forgotten the power of the spirit of the sacred plants. We have plants on our planet for everything that ails us, but we are too busy to honor that.’ – Grandmother Flordemayo, Mayan spiritual healer.

 

Grootmoeder Ayahuasca

Ayahuasca is het aller belangrijkste plantmedicijn uit het Amazone gebied. Het kan het bewustzijn verruimen, een effect dat wel tussen de 4 en 8 uur duren kan. De effecten variëren van licht stimulerend tot extreem visionair. Ayahuasca wordt doorgaans als sjamanistisch middel of medicijn toegepast, vooral tijdens ceremoniële sessies onder begeleiding van een medicijnman.

Van alle planten die worden gebruikt om ayahuasca te maken, is Banisteriopsis caapi het belangrijkst. Deze liaan wordt, net als het brouwsel dat ervan wordt gemaakt, ayahuasca genoemd, wat zo betekent ‘liaan der zielen’ en ook ‘liaan van een Ziel’. Het tweede belangrijkste ingrediënt is chacruna (Psychotria viridis), een plant die relatief gezien veel van de psychedelische stof DMT bevat. In plaats van chacruna wordt soms chagropanga (Diplopterys cabrerana) gebruikt, dat een vergelijkbare werking heeft.

Het is niet exact bekend hoe lang ayahuasca al gedronken wordt. De eerste vermelding van ayahuasca werd in 1851 gemaakt door Richard Spruce, de beroemde Engelse etnobotanicus. Als we rekening houden met archeologische opgravingen van vergelijkbare plantmedicijnen, dan is het aannemelijk dat het gebruik van ayahuasca minstens 2,000 jaar geleden is begonnen.

 

De mythe omtrent ayahuasca

Mensen van de Tukano-stam uit de Vaupés regio van Colombia, zeggen dat de eerste mensen uit de lucht kwamen in een slangenkano, en Vader Zon had ze een magische drank beloofd waarmee ze zich konden verbinden met de stralende krachten van de hemelen. Terwijl de mannen in het “Huis van de Wateren” waren om te pogen de drank te maken, ging de eerste vrouw het bos in om een kind te baren. Ze kwam terug met een jongen die goudgekleurd licht uitstraalde, en ze wreef over zijn lichaam met bladeren.

Deze lichtgevende jongen was de liaan, en elke man sneed een stuk van dit levende wezen, dat dan zijn stuk van de bloedlijn van de liaan werd. Een variatie op deze mythe van de Tukano, is dat de slangenkano uit de Melkweg kwam en een man, een vrouw en drie planten bracht voor de mensen – cassave, coca en caapi. Ze zagen het als een geschenk van de Zon, een soort opslagruimte voor het geelgoude licht van de Zon, dat de eerste mensen leerde hoe te leven en spreken.

 

  

 

Santo Daime; het sacrement & de religie

De Santo Daime is een religie die begin 20e eeuw in Brazilië opkwam en die teruggrijpt op antieke tradities uit Brazilië, Afrika en Europa. Centraal binnen de religie staat het drinken van het Sacrament Santo Daime, de psychoactieve ayahuasca drank die van oudsher door shamanen in het Amazone regenwoud gebruikt wordt om de spirituele dimensie binnen te treden. De naam ‘Daime’ komt van de portugese woorden “Dai me”, wat “geef mij” betekent. “Dai-me Força, Dai-me Luz, Dai-me Amor” (geef me kracht, geef me licht, geef me liefde) zijn vaak gehoorde woorden in de hymnen, en geven aan dat de Daime er is voor ieder die er om vraagt. Verder is Santo Daime opgericht in 1930 in Rio Branco, Brazilië door Raimundo Irineu Serra, later Mestre Irineu genoemd. Mestre Irineu maakte door bevriende shamanen kennis met ayahuasca. Zijn eerste ervaringen met de drank brachten hem in contact met de Maagd Maria, in de verschijning van de ‘Rainha da Floresta’ (Koningin van het Woud).

Na deze kennismaking kreeg hij de opdracht om een spirituele doctrine op te richten, een syncretisme rond de consacratie van de sinds duizenden jaren gebruikte drank, binnen de context van de Christelijke cultuur en symbolisme, en gebruik makend van Indiaanse, Braziliaanse, Afrikaanse en Oosterse transcendentale wijsheid.

Tegenwoordig zijn er Santo Daime kerken te vinden over heel de wereld, inclusief Nederland. Deze kerken bieden een rituele setting aan waarin men in een beschermde omgeving een spirituele reis kan maken naar diepere lagen van zichzelf, van de wereld en van de kosmos. Santo Daime biedt een weg naar bewustwording en heling voor diegenen die ernaar op zoek zijn, en brengt een boodschap van Harmonie, Liefde, Waarheid en Gerechtigheid naar de gehele wereld.

 

 

 

Mijn eigen ervaring; de ‘Breinreis’

Mijn eerste ervaring met Ayahuasca was in 2010. In het verleden had ik al veel over de drank gehoord maar heb me er nooit toe aangetrokken gevoeld. Het was tot dat een goede vriend van me mijn interesse wist te wekken. Door zijn fantastisch mooie verhalen over de verre reizen die hij gemaakt heeft en zijn spirituele inzichten werd ik ontzettend nieuwsgierig. De ervaringen van mensen die hij ontmoette gedurende de reis, de meditaties, healings en ceremonies zijn altijd een grote inspiratiebron voor me geweest. Het was onmiskenbaar dat hij een bijzonder gevoel van begrip voor alle mensen, dieren en planten had ontwikkeld en een uitzonderlijk vermogen situaties met overzicht en rust te benaderen. Gedurende ik ouder werd en me meer verdiepte in spiritualiteit en verschillende religies leerde ik ook meer van deze bijzondere ‘heldere’ mensen kennen. Het altijd liefdevolle gezelschap is als een familie voor me geworden. Het was ook dat moment in mijn leven dat ik uitgenodigd werd om deel te nemen aan een ceremonie van de Santo Daime hier in Nederland. En het was ook toen, dat Grootmoeder Ayahuasca mijn leven betrad…

“Het begon in een prachtige ruime kamer, met wel ruimte voor meer dan dertig bedden. Alle lakens waren wit en er was ons allen gezegd ook in uitsluitend witte kleding te komen. De kamer was voorzien van grote ramen en het was een fijne, lichte ruimte. In de ruimte waren aan de muur verschillende wanddoeken te vinden met plaatjes van boeddha’s en andere spiritueel gerelateerde beelden. In het midden van de kamer stond een altaar met een prachtige vaas met water en bloemen er in. De vaas was omringd met verschillende grote kristallen en andere prachtig gekleurde stenen. Ook stonden er vazen met zulke mooie bloemen, dat het leek alsof deze momenten later bij een bruiloft aan de bruid gegeven zouden worden.

Toen iedereen aanwezig was en zijn of haar eigen matras had uitgekozen ging de ceremonie langzaam van start met een stukje meditatie. Daarna volgde een ronde waarin we de mogelijkheid kregen de ayahuasca de eerste keer te drinken. De ceremonie-meester is een Braziliaans uitziende man. Hij is klein en mager met kort zwart haar. We werden verzocht één voor één naar hem toe te komen om het glaasje te ontvangen. Het was ook toen dat ik begreep dat deze man een diepe connectie had met de plant en het magische brouwsel dat hij met zich mee bracht. Bij ieder persoon keek hij diep, rustig en lang in de ogen en vroeg hun hoe ze zich voelde en bepaalde vervolgens de dosering van het glaasje. Ook ik kwam aan bod en voelde me ontzettend veilig en op mijn gemak in de ruimte bij deze man.

De volgende oefening van de ceremonie was om ons goed te ‘aarden’ door verschillende balansoefeningen. Zowel de meditatie als deze oefening maakte mijn hoofd leeg en rustig, daar waar ik eerst nog best wel nerveus was. Bij de oefening die volgde moesten we met dichte ogen een stukje door de kamer schuifelen en de eerste de beste persoon die in de buurt was bij het openen van de ogen werd je partner. We werden verzocht elkaar recht in de ogen aan te kijken en deze persoon in je hart te laten. De man die ik trof was toevallig mijn buurman op het matras naast me. Wij keken elkaar lang en diep in de ogen en op dat moment begon de ayahuasca zijn werk te doen. Het gezicht van de man transformeerde en ineens stond er een indiaans-uitziende man voor me met een houten, beschilderd masker voor. Ik schrok een beetje en knipperde mijn ogen maar het was net zo snel verdwenen als het gekomen was.

De oefening kwam tot een eind en ik bedankte mijn buurman met een diepe, lange knuffel. Het voelde ook alsof we elkaar al heel lang kende na dit intieme moment gedeeld te hebben. En nu kregen we de tijd om in ‘ons eigen proces’ te gaan. Ik begreep niet zo veel van deze uitspraak gedurende die tijd, maar met het visioen dat ik net gehad had was ik wel nieuwsgierig geworden naar wat komen zou. Ik lag met mijn ogen dicht op het matras en begon duidelijk het effect te voelen. Het was een warm, exciterend gevoel. Het duurde niet lang voor ik in een soort droom staat weg zakte, dieper en dieper…

… Ik weet nog dat ik in een soort tunnel zat. Een tunnel vol met mijn eigen gedachtepatronen en herinneringen. Ik had totaal geen besef meer van de tijd en deze ruimte was oneindig diep en ver. Ik zag al mijn eigen gedachtepatronen voorbijschieten. Het was heel intens en sommige herinneringen en gedachtes waren zeer akelig, donker en confronterend. Ik heb nog nooit zo iets gezien als dit. De beelden zijn oneindig veel scherper dan mijn ogen ooit gezien hebben en de vorm en kleur die de beelden aannemen zijn niet met woorden te beschrijven.

Het voelt alsof ik in de bron ben, de origine van alles wat bestaat. Het is ontzettend bijzonder wat de beelden mij laten zien. Ik zie bijvoorbeeld dat ik gepest word als klein jongetje en dat het mij zo veel pijn gedaan heeft. Maar ook dat ik mezelf vergeven mag en dat het goed is zo. Dan besef ik me ineens dat ik een mens ben met een lichaam en vraag mezelf of het tijd is om mijn ogen weer te openen. Mijn eigen stem in mijn hoofd barst in lachen uit terwijl het het woord ‘Tijd… Tijd… Tijd…’ herhaald. Ik was daarna vrij direct terug in de eindeloze tunnel van gedachten en beelden.

Maar nu was er iets veranderd; in de verte aan het einde van de tunnel zweeft precies in het middel een neon lichtgevende paarse kristal. De kristal is perfect symmetrisch en is omringd door eveneens paarse gloeiende ringen zoals bij een atoom. Langzaam maar zeker baan ik me een weg door de tunnel met diens beelden en het einde komt dichterbij. En dan ineens ben ik er, de tunnel is weg met enkel nog dit gloeiende paarse kristal. Ik kom dichter en dichter bij de kristal tot ik hem bijna aanraken kan en dan hoor ik ineens mijn eigen stem opnieuw door mijn hoofd galmen “het is tijd… tijd… tijd…”

Het kristal is weg en ik voel ineens weer heel duidelijk mijn lichaam en ledematen en besluit mijn ogen open te doen. De hele kamer begint zich razendsnel, stap voor stap weer te ontvouwen naar de originele staat waar in ik hem oorspronkelijk achter liet. De muren namen opnieuw hun plek aan en het altaar kwam uit de grond naar boven. Het was alsof de kamer heel snel opnieuw getekend werd. Behalve dat het licht een stuk intenser bleef dan normaal en er af en toe nog een beetje vervagende schaduwen waren keerde alles terug tot zijn oude, normale staat.

Ik had ondertussen ook een heel gedeelte van de oefeningen gemist en besloot dan ook weer deel te nemen. Het bleek later het laatste gedeelte van de ceremonie te zijn en het was heel aangenaam. Er werden prachtige liedjes gezongen en er werd meegespeeld met verschillende instrumenten. Er was ruimte voor vrije beweging en dans. Ik merkte ook dat iedereen heel opgelaten en gelukkig was. We deelden de ervaringen met elkaar en hebben tot slot nog heerlijk gegeten met elkaar. Het was een bijzonder liefdevolle ervaring.

 

 

 

Het verhaal van de twee wolven

Tot slot een verhaaltje van Indianen dat al generaties lang van vader op zoon wordt doorgegeven. Het verhaal resoneert met mijn ervaring met ayahuasca en geeft me inspiratie in het dagelijks leven. Het gaan over een oude Cherokee indiaan die zijn kleinzoon onderricht over het leven geeft.

“Binnen in me is een gevecht gaande”, zegt hij tegen de jongen.
“Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht – hij bestaat uit woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.

De andere wolf is goed – hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Binnen in jou woedt dezelfde strijd – en datzelfde geldt voor ieder mens.”
De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader:
“Welke wolf zal het gevecht winnen?”

De oude Cherokee glimlacht en antwoordt eenvoudig…
“Degene die je voedt.”

 

Bron : Breinreiziger

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees