HSP

HSP

Hoogsensitiviteit? Je denkt bij het woord al snel aan zweverige theorieën van mensen met vermoeiende kinderen. Maar hoogsensitieve personen bestaan wel degelijk, blijkt nu uit een grootschalig onderzoek van klinisch psychologe Elke Van Hoof (VUB). Ze stelde de resultaten voor op het eerste Internationale Congres voor Hoogsensitiviteit in Brussel. ‘Scans bewijzen het: ze dénken anders.’ Kent u ze? De kruidje-roer-me-nietten? De mensen die alles persoonlijk nemen en zich de dingen te veel aantrekken? Of misschien hoorde u al over indigokinderen, of nieuwetijdskinderen, kinderen die door new agers als oude zielen worden gezien omdat ze heel gevoelig en intuïtief zijn?

bloem

Bij het beantwoorden van deze vraag kunnen we niet om Elaine N. Arons (Ph.D.) werk heen. Zij was het die de term ‘hooggevoeligheid’ bedacht en er bekendheid aan gaf. Zij deed belangwekkend onderzoek waarop anderen, waaronder ikzelf, voortborduren. Aron kwam tot de conclusie dat deze karaktertrek onder 15 tot 20 procent van alle mensen wereldwijd voorkomt. Zowel onder mannen als onder vrouwen. Door middel van tests onder zuigelingen, kinderen en volwassenen, door middel van gesprekken met mensen die zichzelf meer dan gemiddeld gevoelig noemden kwam veel zinvolle informatie naar boven.

stel2

In mijn praktijk en workshops valt het me telkens op hoeveel sensitieve mensen naar me toe komen met het verlangen naar een soulmate voor een vaste relatie. Persoonlijk kan ik daarin komen. Toch blijven deze mensen single, ondanks alle online datingdiensten, dure relatiebureaus, blind dates door vrienden geregeld. Ofwel zitten ze in een relatie, maar voelen ze zich voortdurend moe en overweldigd. De reden daarvan is niet gewoon dat ‘er te weinig mensen beschikbaar zijn’, of dat ze neurotisch zijn. Persoonlijk en professioneel heb ik ontdekt dat er wat meer aan de hand is. In mijn eigen leven heb ik ontdekt dat een belangrijk stuk van deze puzzel het besef was dat ik relatie-empathisch ben. Empathen zijn hoog sensitieve, intuïtieve en zorgzame mensen, maar ook schok-absorbeerders met een extreem doordringbaar zenuwstelsel en hyperactieve reflexen.

Veel mensen die hooggevoelig zijn hebben zich aangewend om zichzelf energetisch klein te maken. Zij zijn de vlieg op de muur, de persoon die vanuit een hoekje alles overziet en in de gaten houdt. Zij zijn bijzonder goed in niet opvallen en ‘onzichtbaar’ zijn. Dit is een patroon dat vaak al in de kindertijd ontstaat. Vanuit een hoekje kan het kind alles observeren zonder dat het zelf hoeft mee te doen. Eerst kijken, dan ervoor kiezen om mee te doen (of niet). door Irene Langeveld

Inlevingsvermogen

Hoe onze empathie voor anderen problemen kan veroorzaken voor ons zelf. Heb je ooit het gevoel dat hoe meer je iemand probeert te helpen met zijn problemen, hoe slechter je je voelt? Voelt het alsof hoe meer je geeft, hoe meer sommige mensen misbruik proberen te maken van jouw goedheid? Voelt het alsof dit zorgen er toe leidt dat je nog harder je best doet terwijl jij je meer en meer leeggezogen en niet gewaardeerd voelt? Het is niet ongewoon dat hoog sensitieve mensen meer geven dan ze ontvangen. Maar het leren creëren van een rustigere omgeving begint bij onszelf, niet bij andere mensen. Hoezeer we ook gedreven worden om te helpen, een beetje afstand nemen kan veel opleveren.

Leren van jezelf te houden: 3 praktische aanwijzingen.Zo veel zelf-hulp adviezen die we lezen raden ons aan om te leren van onszelf te houden. Dat is een goede raad, maar hoe kunnen we dat precies doen? We hebben vaak het idee dat we van onszelf houden en toch blijkt uit onze acties en reacties, en uit ons leven, het tegenovergestelde. Van jezelf houden is essentieel voor je eigen persoonlijke groei, voor de vervulling van je dromen en om gezonde, gelukkige relaties te ontwikkelen met anderen. In plaats van jezelf van die zelf-liefde te overtuigen is het goed om wat mededogen voor jezelf te koesteren en te leren om van jezelf te houden via deze drie praktische stappen:

Zijn hoog sensitieven meer mindful? Mindfulness wordt een steeds gebruikelijkere term om een staat van zijn mee te omschrijven. Het is geen religie of filosofie, maar een techniek die acceptatie,waardering en leven in het moment aanmoedigt. Voor mij is het iets waar HSP’s niet alleen baat bij kunnen hebben, maar ook iets dat we al van nature doen. Gebaseerd op oude Zen-Boeddhistische technieken, is mindfulness een gereedschap dat iedereen kan gebruiken. Door je meer bewust te worden van je gedachten,gevoelens en fysieke sensaties in het moment, kan mindfulness je helpen om stress te verlichten, je emoties te kalmeren en zelfs pijn en ziekte te verminderen.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees