Minder dan een op drie Amerikanen vindt nog dat de nieuwsmedia correcte informatie geven, een historisch dieptepunt. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center for the People & the Press. Uit de enquête die Pew in juli bij 1500 mensen deed, blijkt dat amper 29 procent van de Amerikanen ervan overtuigd is dat hun nieuwsbronnen de feiten correct weergeven. Bijna twee op drie respondenten vindt dat de media vaak de bal misslaan. De eerste keer dat zo’n onderzoek gedaan werd, in 1985, vond nog iets meer dan de helft van de Amerikanen dat de media accurate nieuwsberichten gaven en zei een op drie dat de nieuwsberichten vaak fout waren.

 

 

De geloofwaardigheid van het nieuws was in 1985 al niet bijster groot, de laatste kwarteeuw heeft ze nog nieuwe zware klappen gekregen. De enige uitzondering op de neerwaartse trend is de herfst van 2001, meteen na 9/11, toen de pers wel goede scores kreeg.


Verborgen agenda

Veel Amerikanen vertrouwen hun nieuws niet omdat ze ervan overtuigd zijn dat de media een verborgen agenda hebben. Nauwelijks een op vijf ondervraagden vindt nog dat nieuwsorganisaties onafhankelijk zijn van machtige mensen en organisaties, dat is de helft minder dan in 1985. Vooral Republikeinse kiezers zijn zeer kritisch voor de media, dat is op zich geen nieuws. Maar de laatste twee jaar valt op dat ook Democraten steeds minder vertrouwen hebben gekregen in hun nieuws. In 2007 vond 43 procent van de Democraten het nieuws vaak niet accuraat, vandaag is dat al 59 procent.

CNN, MSNBC, The New York Times en het nieuws van de grote televisiestations genieten meer vertrouwen van Democraten dan van Republikeinen. Bij Fox News en The Wall Street Journal is het net andersom. Als we de nieuwsorganisaties apart bekijken, dan springt de polarisering in het oog. Bijna driekwart van de Republikeinen geeft Fox News bijvoorbeeld een gunstige beoordeling tegenover 43 procent van Democraten. Twee jaar geleden viel Fox nog bij 61 procent van de Democraten in de smaak. Bij The New York Times is het verschil nog groter.

Voor de meeste Amerikanen (71 procent) blijft de televisie de belangrijkste informatiebron. Maar vier op tien ondervraagden voegde eraan toe dat ze het meeste nationale en internationale nieuws van het internet plukken, dat is meer dan de 33 procent die bij de krant te rade gaat. In een onderzoek in december vorig jaar had Pew al vastgesteld dat het internet de kranten ver achter zich laat voor nationale en internationale nieuwsgaring. Voor lokaal nieuws blijven kranten wel populair.

Bron: Happynews

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees