Het raadsel van de ‘fast radio bursts’ of korte radioflitsen die in 2007 voor het eerst werden opgevangen, heeft een bijzondere wending genomen. De uitbarstingen lijken een wiskundig patroon te vertonen, wat erop kan wijzen dat ze van kunstmatige oorsprong zijn. De radioflitsen, waarvan er tot nu toe pas 10 zijn gedetecteerd, duren maar een paar milliseconden en zijn afkomstig van een kleine bron met afmetingen van hooguit een paar honderd kilometer. Om de afstand tot de bron te vinden, gebruiken astronomen de zogeheten ‘dispersiemaat’. Elektronen die door de ruimte reizen, verstrooien en vertragen de radiogolven zodanig dat die met hogere frequenties sneller aankomen dan die met lagere frequenties.

 

Parkes-telescoop

 

Hoe groter de afstand die het signaal heeft afgelegd, hoe groter de dispersiemaat.

Na een analyse blijkt dat de 10 bekende radioflitsen veelvouden zijn van het getal 187,5. Daardoor lijkt het alsof de bronnen, die zich op miljarden lichtjaren van de aarde bevinden, gelijkmatig over de ruimte zijn verdeeld.

De wetenschappers vinden dat wel erg toevallig. Volgens hen is het aannemelijker dat de radioflitsen worden veroorzaakt door bronnen binnen onze Melkweg die zelf radiostraling uitzenden. Het kan niet worden uitgesloten dat er hemellichamen in het heelal zijn die dat doen, maar het is waarschijnlijker dat radiotelescopen af en toe het signaal van een onbekende spionagesatelliet opvangen.

De aankomsttijden van de radioflitsen liggen een precies aantal seconden, een door de mens bedachte eenheid, uit elkaar. “Het patroon is echt,” vertelde John Learned van de Universiteit van Hawaï in Manoa aan New Scientist. “Het is zeer, zeer lastig te verklaren.”

Volgens de onderzoekers zijn de radioflitsen ofwel afkomstig van een exotisch hemelobject, zoals bijvoorbeeld een nog onbekende soort pulsar, of van een ET.

 

Bron : 9fornews 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees