Wilde Tijm of Kruipende Tijm, Thymos serpyllum is een 7 tot 10 cm. hoog groenblijvend plantje met roze tot paarse bloempjes wat behoort tot de Lipbloemigen, lamiaceae. Het kruid stamt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt nu overal in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië aangetroffen. Wilde Tijm heeft kleine spitse zeer aromatische blaadjes en is zeer geliefd bij bijen. Het wordt in het wild gevonden op droge zonnige plaatsen langs bermen en dijken De naam komt van `thymos` wat parfumeren betekent. Ook wordt wel beweerd dat Tijm is afgeleid van het Griekse woord voor moed omdat het kruid zo stimulerend en versterkend is, tijdens de middeleeuwen gold het als symbool van dapperheid.

 

Wilde Tijm

Als iemand naar Tijm ruikt, dan wordt dat in Griekenland als compliment beschouwd. Tijm wordt al sinds onheugelijke tijden voor medische doeleinden gebruikt In de natuurgeneeswijze was Tijm steeds het kruid voor vrouwen, men gaf Tijmthee aan barende vrouwen en beschouwde het tevens als middel ter bevordering van de menstruatie. Tegenwoordig wordt het gebruikt bij stofwisselingsstoornissen, stilt maagkrampen, heeft een gunstige werking op astma, vallende ziekte en kolieken.

In Zwitserland en Oostenrijk was het een duivelverjagende plant. Het kruid moest op zondag na pinksteren in stilte worden geplukt. Tijdens het naar huis lopen mocht er niet worden gepraat en mocht men niet in de buurt van water komen. Als aan deze voorwaarden werd voldaan kon Quendel huis en hof en de er levende mensen en dieren tegen de duivel beschermen. Als er echter onder de Tijm een pad had gezeten werd deze kracht weer teniet gedaan omdat men veronderstelde dat padden een giftige adem hadden.

De etherische olie, Serpylli aetheroleum, wordt gedestilleerd uit het bloeiende kruid en heeft een heldere roodbruine tot bruine kleur en een krachtig kruidige medicinale geur. 50 tot 100 kilo plantenmateriaal levert 1 kilo olie. Olie van Wilde Tijm is milder dan die van de gekweekte plant, zie ook Gewone Tijm Kwendelolie wordt naast als smaakstof in voedingsmiddelen ook veel in de parfumindustrie gebruikt. Wilde Tijm essentiële olie heeft de sterkste medicinale kwaliteiten van de Tijmfamilie. De olie is anti-bacterieel, schimmeldodend en krampstillend. Wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; abcessen, acne, kneuzingen, blauwe plekken, artritis, cellulitis, jicht, oedeem, eczeem, scabies, vette huid, flatulentie, blaasontsteking, urinebuis ontsteking, spierpijn, gewrichtspijn, artritis, verkoudheid, keelpijn, lichte infecties, stijve spieren, scrofulose, haaruitval, infectieziekten, insectensteken/beten, luizen, slechte bloedcirculatie, lage bloeddruk, verminderde geslachtsdrift, griep, catarre, kinkhoest, hoesten met slijm, onregelmatige menstruatie, nervositeit, slecht slapen, vermoeidheid.

Olie verdampen, bij griep of andere infecties, in slaap- of leefruimte zuivert de lucht van ziektekiemen. Werkt ontgiftend op longen en slijmvliezen en het eigen genezend vermogen wordt gestimuleerd. Toegevoegd aan een basisolie stimuleert Wilde Tijm de doorbloeding en werkt krampverlichtend. Maximaal 4% voor een lokale behandeling. Wonden behandelen met kompressen.

psychologisch: Het Tijmtype kan niet voor zichzelf opkomen en zit onder de plak van zijn omgeving. Dit type moet uitvinden wat hij werkelijk wil en dan krachtiger opkomen voor zijn ideeën of idealen.

psychisch: Wilde Tijmolie bevordert de concentratie bij geestelijke arbeid en helpt vermoeidheid te overwinnen. Deze essence heeft een ontspannende en licht verdovende invloed zodat hij goed aangewend kan worden bij slapeloosheid en overspanning. Is een licht afrodisiacum, geeft een harmonisch gevoel en stimuleert de communicatie.
Verdampen in leef- of slaapruimte.

contra-indicatie: Wilde Tijmolie kan irriterend zijn voor de slijmvliezen en dermatitis veroorzaken, de olie kan op de huid branden, dus altijd verdunnen. Het is beter deze olie te vermijden tijdens de zwangerschap en het zogen. niet te gebruiken bij verhoogde bloeddruk.

mengen met: Wilde Tijmolie kan goed gecombineerd worden met Bergamot, Citrussoorten, Den, Eucalyptus, Geranium, Kamille, Lavendel, Lavandin, Marjolein, Melisse, Rozemarijn, Rozenhout en Sandelhout.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden: lopende neus, verkoudheid: voeg 2-3 druppels Wilde Tijm toe aan een schaaltje heet water en inhaleer 1-2 per dag. OF inhaleer 1 druppel direct vanaf een tissue. spierpijn, gewrichtspijn, artritis: voeg 20-25 druppels Wilde Tijm toe aan 50 ml. Noten-olie en masseer dagelijks de pijnlijke plekken of stijve spieren. vermoeidheid, stress: 10 druppels Wilde Tijm en 5 druppels Rozemarijn mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden. Ook goed als zuiverend bad bij griep en andere infecties. verdampen: 3 druppels Wilde Tijm en 3 druppels Citroen in de aromalamp ondersteunen geestelijk arbeid.

vastzittende hoest: 3-5 druppels Wilde Tijm toevoegen aan een schaaltje heet water en 1-2 maal per dag inhaleren OF meermaals 1 druppel inhaleren vanaf een tissue. beginnende griep: 3 druppels Wilde Tijm, 2 druppels Gember, 4 druppels Ravensara, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Rozenhout, 3 druppels Amyris en 4 druppels Wierook toevoegen aan 30 ml. Sesamolie. Enige malen per dag borst en voetzolen inwrijven. scrofulose: 8 tot 15 druppels Wilde Tijm mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.

 

Bron :Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees