Vetiver, Vetiveria zizanioides, is een tropische grassoort, behorend tot de plantenfamilie poaceae ,die oorspronkelijk uit India afkomstig is. De door de plaatselijke bevolking Katara gras genoemde plant groeit ook nu nog overvloedig in het wild in het heuvelland van Noord-India. Uit het wilde gras wordt een kostbare donkergroene etherische olie, Rhu Kus, gewonnen die zeer zeldzaam is. Zijn vele wortels zijn een reden dat het gras veel geplant wordt als bescherming tegen erosie. In heel India worden gras en wortels gebruikt voor het vlechten van mandjes en andere kleinere artikelen.

vetiver

In de Ayurvedische literatuur wordt het gras Suganti-mulaka, zoet geurend, en ook wel Sita-mulaka, koelende wortels, genoemd. Vetiverwortels, Khus, zijn een bestanddeel in verschillende recepturen, ze worden tot poeder verwerkt en ingenomen bij diarree of in een zalf uitwendig toegepast bij huidproblemen. Traditioneel wordt er uit de wortels een thee getrokken, deze groene drank is niet alleen een geliefde dorstlesser in de zomer maar wordt ook gedronken bij koorts en ontstekingen. De bladeren worden gebruikt bij de behandeling van reuma en lumbago. Bij hoofdpijn wordt het gras samen met Benzoë gerookt.

Vetivergras is eveneens een grondstof voor de Sikki kunst die in Mithila zijn oorsprong vond. Deze folklorische kunst werd hoofdzakelijk door vrouwen beoefend en was vele eeuwen geleden de weg naar een economische emancipatie. De bloeiende stengels worden verzameld, geweekt en dan gesplitst in zeer smalle repen. Met behulp van een naald worden van de repen figuren, doosjes en zelfs wandkleden vervaardigd.
De lange dunne bladeren en het complexe wortelsysteem van de wilde plant leverden maar heel weinig olie op. Daarom werd het gras gecultiveerd en nu verbouwd in India, West-Afrika, Brazilië, Argentinië, Jamaica, Zaïre, Haïti en Reunion. De laatste twee, zijn de grootste olieproducenten maar India levert de beste kwaliteit. Vetiverolie is niet alleen heden een belangrijke grondstof voor parfum, ook in de antieke wereld werd de zoete grondige geur zeer gewaardeerd.
De schoongemaakte, gedroogde wortels worden in kleine stukken gesneden, geweekt in water en met stoom gedestilleerd. 50 kilo gedroogde wortels leveren 1 kilo olie.
Dit levert een kleverige, groen- tot amberkleurige essentiële olie, met een zoete grondige geur. Vanwege deze typische geur is Vetiverolie in vele parfums te vinden.
Het is de olie van de rust en heeft een algemeen kalmerend effect. Traditioneel wordt hij in Azië gebruikt als wormdrijvend middel en om huisdieren tegen ongedierte te beschermen.
Vetiver versterkt het immuunsysteem en kan een verstoorde hormoonspiegel weer in balans brengen, vooral in de overgang. Uitwendig gebruikt heeft hij stimulerende en anti-bacteriële eigenschappen.

Vetiver essentiële olie heeft goede huidverzorgende eigenschappen en kan toegevoegd aan een huidolie toegepast worden bij een droge, onstoken of slecht doorbloede huid.
In de aromatherapie wordt de olie o.a. gebruikt bij; eczeem, huid irritaties, jeuk, acne, wonden, artritis, spierpijn, reuma, verrekkingen, kolieken, stijfheid, slapeloosheid, angst, depressies, nervositeit, stress. Verdrijft eveneens insecten en parasieten.

De Chinese filosoof Lao Tse schreef in de 6e eeuw v. Chr. "Dit gras geurt naar het vrouwelijke, naar de oermoeder. Het opent de weg naar de hemel en de aarde. Het is als een nauwelijks waarneembare omhulling. Je kunt erop vertrouwen, want het zal nooit falen."

psychisch: Vetiverolie mobiliseert onze krachtreserven bij stress en in gespannen situaties. Bij mentale uitputting geeft hij rust en werkt stabiliserend. Hij zet mensen die niet meer in de realiteit leven weer met beide benen op de grond. Geeft weer zin aan de werkelijkheid en sterkt het zelfbewustzijn.

spiritueel: Vetiver heeft een harmoniserend effect op het chakra-stelsel, ze brengt de energieën van de hoofdchakra's met elkaar in evenwicht en stemt ze op elkaar af. Op de wortelchakra heeft Vetiverolie een kalmerende en aardende werking, dus geen opwekkende. De belangrijkste toepassing vindt de olie echter op de zonnevlecht, ze beschermt deze tegen overgevoeligheid.

contra-indicatie: niet tijdens zwangerschap. voorzichtig bij een gevoelige huid, bij puur gebruik is irritatie mogelijk. bij verdampen kan overdosering hoofdpijn veroorzaken.

mengen met: Vetiverolie laat zich uitstekend combineren met Bergamot, Geranium, Jasmijn, Kardemom, Lavendel, Oranjebloesem, Patchouli, Roos, Sandelhout, Scharlei, Sinaasappel, Verveine en Ylang Ylang.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden: eczeem: meng 5-10 druppels Vetiver met 50 ml. basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of Tea Treegel. rustgevende massage-olie: 5 druppels Vetiver en 5 druppels Lavendel toevoegen aan 50 ml. Amandel olie en dagelijks het hele lichaam licht masseren. rustgevend bad: meng 4 druppels Vetiver en 1 druppel Grapefruit met een koffielepel Jojoba-olie en voeg dit toe aan een warm bad. Goede ondersteuning voor het immuunsysteem. verdampen: een paar druppels Vetiver in de aromalamp zijn ontspannend en opbouwend. verdampen: 3 druppels Vetiver en 2 druppels Lavendel in de aromalamp verdringen angst en nervositeit.

 

Bron :Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees