Vanille, Vanilla plantifolia of Vanilla fragrans behoort tot de familie der Orchideeën en is afkomstig uit Mexico. Tot 1841 had Mexico het monopolie in de Vanilleproductie. Toen ontdekte men dat een kleine honingbij en bepaalde kolibries, die alleen hier voorkomen, verantwoordelijk zijn voor de bevruchting en dit de reden was dat Vanille alleen in Mexico voorkwam. Sindsdien wordt de plant handmatig bestoven en in meerdere gebieden op de wereld o.a. in West-Indië en Java aangeplant. Uit de grote gele bloemen, die maar één dag bloeien, groeien peulen die tot 25 cm lang kunnen worden. Als de vruchten van groen, bruinachtig worden, net voordat ze rijp zijn en openspringen, worden ze geplukt. De peulen worden met kokend water overgoten en maandenlang gedroogd.

Vanille

Tijdens dit droogproces worden de peulen, Vanillestokjes, zwart-bruin en ontwikkeld zich het karakteristieke aroma. Vanille is een kostbare geurstof die slechts in kleine hoeveelheden gewonnen kan worden. Daarom werd gezocht naar een synthetische vervanger en deze wordt sinds 1874 in grote hoeveelheden geproduceerd. Dit kunstproduct, Vanilline, wordt gewonnen door oxydatie van euganol uit Kruidnagel olie. Een mindere kwaliteit, die veel in de zoetwarenindustrie gebruikt wordt, wordt gewonnen uit coniferine, het sap van naaldbomen. De ``Vanille`` smaak van de meeste moderne producten is afkomstig van de synthetische aromastof Vanilline.
De etherische olie is een oplossing van Vanille in Tarwekiem olie of alcohol. De beste kwaliteit Vanille komt uit Mexico, terwijl Madagascar de grootste producent is.


Gebruik Vanille essentiële olie bij nervositeit en voor het aromatiseren van gebak en zoetwaren. Vanille wordt in de aromatherapie hoofdzakelijk om zijn geur toegepast.
Kinderen zijn dol op de geur van Vanille. Voor een fijne kinderparfum, meng 10 druppels Mandarijn met 5 ml. Vanille en doe dit mengsel in een verstuiver.
verdampen: 1 druppel Vanille, 2 druppels Sinaasappel en 1 druppel Koriander in de aromalamp creeëren een vrolijke sfeer.

 

Bron Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees