De Saffraancrosus, Crocus sativus, behoort evenals de Iris tot de plantenfamilie Iridaceae (Lissenfamilie). Het is een knolgewas met grasachtige bladeren en blauwe tot paars-violette bloemen. De bloem heeft drie meeldraden en drie feloranje stempels die uit de stijl groeien. Uit deze stempels wordt saffraan gewonnen, wat als verf- en smaakstof gebruikt wordt. Oorspronkelijk komt de knol uit Voor-Azië maar komt nu niet meer in het wild voor. De Moren brachten saffraan naar Spanje en de kruisvaarders zorgden voor een verdere verspreiding in Europa. Voor de stempels wordt deze Crocus gekweekt in China, India, Irak en Iran.

Saffraan

 

Ook in het Middellandse Zeegebied, vooral in Spanje zijn grote kwekerijen. Iran is de grootste producent, ruim 90% van de wereldproductie komt uit dit land. De oogst is zeer arbeidsintensief . Een ervaren plukker is minimaal 10 dagen bezig om uit 80.000 bloemen één pond saffraan te oogsten. De stempels worden zorgvuldig gedroogd en meestal tot poeder vermalen. Pure saffraan geldt als giftig voor het centraal zenuwstelsel en de nieren. 15-20 gram kunnen dodelijk zijn.

Saffraan wordt gebruikt om voedingsmiddelen te kleuren en smaak te geven. Eveneens wordt het in de cosmetica als kleurstof toegepast. In India is het een heilige verf en wordt ceremonieel gebruikt. Ook de Boeddhistische monniken kleurden er vroeger hun gewaden mee, nu gebruiken ze meestal geelwortel.

Omdat saffraan kostbaar is wordt het als kleurstof vaak vervalst door Carthamus tinctorius of Curcuma longa. De naam stamt waarschijnlijk van het Arabische “Za’faran” wat geel betekent. Saffraan, ook wel “Bloed van Heracles” genoemd,  moet droog, koel, donker en luchtdicht in glas worden bewaard. Het is het duurste specerij ter wereld. De beste saffraan komt uit Spanje, uit het gebied rond La Mancha en Valencia. In voedingsmiddelen zoals bijv. vissoep, bouillabaisse, paëlla, sauzen en risotto`s zorgt saffraan voor een subtiele bloemachtige smaak met een rijke ondertoon. Eén stempel is goed voor drie liter intensief geel gekleurd water. Uit geschriften uit het Palestina in de tijd van Salomon blijkt dat saffraan naast kleurstof ook geliefd was om zijn hallucinogene werking. Het werd gebruikt als vervanger voor opium.

Ook fresco`s en hiëroglyfen uit 1600 v.C. gevonden op Kreta wijzen op het gebruik van saffraan. De stempels werden bij ceremoniën op de grond gestrooid of in het huwelijksbed bij een bruiloft. Volgens overleveringen bakten de Feniciërs, ter ere van hun godin Astarte, koekjes gekruid met saffraan om geluk in de liefde te krijgen.Dioscorides schreef crocus voor bij krampachtige pijnen en beschreef in zijn werk Materia Medica dat saffraan urinedrijvend zou zijn en oor-en oogontstekingen kon genezen. Grieken en Romeinen waren dol op de geur van saffraan, daartoe bestrooiden zij hun vloeren met bloemen of met zaagsel vermengd met stempels. Marcus Aurelius baadde in saffraanwater omdat dit de huid kleurde en ook goed zou zijn voor de potentie. Bovendien werd saffraan toen ook gebruikt om weeën op te wekken en als arborterend middel. Romeinse vrouwen verfden hun haar en kleding met saffraanextracten.

Saffraan is altijd erg kostbaar geweest en werd daarom vaak vervalst door goudsbloemblaadjes, geelwortel of saffloerbloemen. In de oudheid stond op vervalsing de doodstraf. In de middeleeuwen had een pond saffraan evenveel waarde als een paard en werd vervalsing met minstens hoge geldboetes of verminking van ledematen gestraft. Engelse handelaren die vervalste saffraan verkochten werden tot de brandstapel veroordeeld. In de Ayurvedische geneeskunde is saffraan het belangrijkste liefdesspecerij, het wordt in thee of wijn gedronken. Er worden ook kalmerende en koortswerende eigenschappen aan toegeschreven. Het speelt een belangrijke rol bij Indiase religieuze riten. De homeopatie past de Crocus sativus toe bij allerlei kwalen. Er worden verschillende tinkturen van gemaakt waarmee o.a. menstruatieproblemen, neusbloeden, slecht zien, vermoeidheid, slapeloosheid en overmatige transpiratie worden behandeld.

Saffraan essentiële olie heeft anti-spasmodische en stimulerende eigenschappen. De olie wordt in de aromatherapie weinig gebruikt maar o.a. toegepast bij; koorts, menstruatieproblemen, kneuzingen, depressies, vermoeidheid, stress en krampen. De stof safranal die in hoge concentratie in de olie voorkomt is een uitstekende insecticide en pesticide.

psychisch: Saffraan kan hallucinerend werken en wordt door verdampen ook bij het mediteren gebruikt.

contra-indicatie: kan bij hoge concentratie duizeligheid veroorzaken. kan de huid geel kleuren.

mengen met: kan goed gecombineerd worden met Kruidoliën en Citrusoliën. zeep handgemaakt van Olijfolie en Laurierbladolie met echte Saffraan maakt de huid straffer. Uitstekend geschikt voor de rijpere huid, vermindert het verouderen.


Bron :Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees