De Roomse Kamille, Chamaemelum nobile, is een vrij algemeen plantje dat in gematigde gebieden overal in Europa groeit en veel wordt geteeld in Hongarije en Frankrijk. De naam Anthemis nobilis stamt uit het Grieks en betekent `edele bloem`. Roomse Kamille is milder dan Echte Kamille, de essentiële olie is daarom beter geschikt voor kinderen     De geur doet denken aan die van appel en in Spanje wordt deze Kamille gebruikt bij de bereiding van een sherry die ``appeltje`` genoemd wordt. Dit is tevens de Spaanse naam voor de Kamille. Ook de Roomse Kamille wordt van oudsher gebruikt vanwege zijn heilzame eigenschappen, o.a. kalmerende invloed op ogen en huid, en spijsverteringsbevorderend.


De etherische olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de bloeiende toppen en dit bij lage druk. De olie kan ook gedestilleerd worden uit gedroogde bloemen, deze olie heeft dan een vaalblauwe kleur die langzaam verkleurt naar groengeel. Kamille is één van de negen Saksische heilige kruiden, die ``maythen`` genoemd worden.


Het plantje wordt beschouwd als ``plantengenezer`, omdat het de gezondheid van planten die in zijn nabijheid groeien bevordert. De werking van Roomse Kamille olie is milder dan die van de Echte Kamille en is daarom in lage doseringen bijzonder geschikt voor kinderen, vooral als deze pijn of angst hebben. Roomse Kamille essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; allergieën, eczeem, psoriasis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, herpes, wondjes, zweertjes, slijmvorming in de neus, stijve spieren en gewrichten, weinig eetlust, hoofdpijn, migraine, huiduitslag, menstruatieklachten, depressies, slapeloosheid, hysterie, nervositeit, steenpuisten, insectenbeten, overgangsklachten, spit, oogklachten, menstruatie pijnen, prikkelbaarheid, stress en spijsverteringsstoornissen. Roomse Kamille werkt koortswerend en verlichtend bij buikpijn, stijve spieren en gewrichten

Psychologisch: Het Kamilletype is teleurgesteld in het leven, toch moet hij door de werkelijkheid van elke dag. In plaats van dagen of maanden rond te lopen met gekwetste gevoelens of emotionele problemen, zou hij zich eens moeten uiten bij iemand die hij vertrouwd. In zijn eentje blijft hij rondlopen in een cirkel. Wanneer hij zo met zichzelf bezig is, ziet hij misschien niet de helpende hand die naar hem uitgestoken wordt.

Psychisch: Kamille-olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Spiritueel: Alle Kamille-olieën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen. Ze zijn werkzaam op alle niveau's : het lichamelijke, het emotionele en subtiele. De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft. Gebruik kamille als er behoefte bestaat aan communicatie of als de waarheid gezegd moet worden, maar zonder bitterheid of boosheid. Vanwege zijn kalmerende werking kan Kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen

Contra-indicatie: kan bij sommige mensen in hoge concentraties dermatitis veroorzaken

Mengen met: Roomse Kamille kan goed gecombineerd worden met Scharlei, Bergamot, Jasmijn, Neroli, Lavendel, Roos, Sinaasappel en Geranium. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:

Bij jeukerige huiduitslag bij allergische problemen; meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse met een eetlepel Calendula maceraat en wrijf daar de uitslag mee.

Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, psoriasis, herpes, jeuk, wondjes en zweertjes; 2 tot 3 druppels Roomse Kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag de wondjes deppen.

Kompres bij maag-darmkrampen, verharde spieren, spit; voeg 10 druppels Roomse Kamille toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen. Eventueel aan te vullen met 2 druppels Lavendel of 2 druppels Rozemarijn of 2 druppels Sandelhout.

Als slijmoplosser bij allergische problemen, vooral bij slijmvorming in de neus en niezen; meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse in een schaaltje heet water en damp 1 à 3x per dag.

Bij eczeem, psoriasis; 2 tot 3 druppels Roomse Kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag deppen. Of maak een kompres met 10 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water. Laat 10-15 minuten inwerken.

Verdampen: 3 druppels Marjolein, 3 druppels Lavendel en 3 druppels Roomse Kamille in de aromalamp werken positief bij geagiteerdheid.

Menstratie krampen, voeg 6 druppels Roomse Kamille, 1 druppel Roos, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Bergamot en 3 druppels Cananga toe aan 50 ml. basis olie en masseer meermaals per dag.

Zeep handgemaakt van Olijfolie en Laurierbladolie onder toevoeging Kamilleextracten. Ideaal voor de verzorging van een ontstoken en geïrriteerde huid. Puur plantaardig zonder geur- of kleurstoffen.

 

 

Bron : Anthemis

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees