Marjolein, Origanum majorana, is een meerjarige aromatische plant van ± 60 cm hoog met donkergroene blaadjes en grijswitte tot lila bloemetjes die behoort tot de familie Labiatae (lipbloemigen). Marjolein etherische olie of Origanum majorana heilzaam bij gewrichtsontsteking of gewrichtsreuma. Majoraan helpt bij menstruatiepijn, examenvrees, migraine en slecht slapen. Marjolein goed bij slechte bloedcirculatie zoals koude handen en voeten. Majoraan werkt vaatverwijdend en anti-depressief

Marjolijn (Majoraan)

Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied wordt Marjolein nu overal in Europa verbouwd. In een kouder klimaat is de plant echter éénjarig. Bij de Egyptenaren was het kruid gewijd aan Osiris en werd het op graven geplant om spiritueel vrede te geven.
De naam `Origano` stamt van de Grieken en betekent `bergvreugde`. Zij gebruikten Marjolein om zich te parfumeren en als ingrediënt in hun cosmetica. De kruidige geur van het kruid verspreidt een goed humeur en ontspanning. Heden ten dage wordt Marjolein gebruikt om de opwekkende, pijnstillende, anti-oxyderende en krampstillende werking.


Het kruid is bloeddrukverlagend door zijn aderverwijdende werking, de aderverwijding geldt ook voor de haarvaten in de huid. De etherische olie wordt gewonnen door distillatie van het bloeiende kruid en is lichtgeel tot diepamber van kleur, met een sterke kruidige geur. Attentie: verwar Marjolein niet met Oregano, Origanum vulgare, ook wel wilde Marjolein genoemd of Spaanse Marjolein, Thymus mastichina, die tot de Tijm familie behoort. Marjolein essentiële olie stimuleert de doorbloeding en heeft bovendien pijnverzachtende eigenschappen. Hij vermindert met zijn ontspannende werking buikpijn (menstruatiepijnen) en krampen.

Een buikmassage met bijv. Amandelolie waaraan 2-4 druppels zijn toegevoegd geeft veel verlichting. De olie wordt met beide handen in cirkelende bewegingen gelijkmatig over de buik verdeeld, deze massage bevordert de doorbloeding en ontspant de verkramping.

Als toevoeging aan massage-oliën is Majoraan heel werkzaam bij de behandeling van verrekte spieren, spierkrampen, verstuikingen en reumatische klachten.

De etherische olie olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; ademkrampen, astma, hoesten, slechte bloedcirculatie (koude handen en voeten), blauwe plekken, kneuzingen, menstruatiepijn, witte vloed, PMS, examenvrees, migraine, slecht slapen, hypertensie, spijsverteringskrampen, nervositeit, gewrichtsontsteking, kiespijn, oorpijn, verkoudheid, sinusitis, artritis, lumbago, verstuikingen, verrekkingen, gewrichtsreuma, licht verhoogde bloeddruk en stress.
Majoraan werkt kalmerend op het zenuwstelsel, antidepressief, eetlust opwekkend en vaatverwijdend.
Kan ook gebuikt worden bij de bestrijding van teken.
Marjolein heeft in combinatie met Rozemarijn een activerende en pijnstillende werking.

Psychologisch: Het Marjoleintype heeft moeten leven in een ruzie-achtige, gespannen sfeer. Hij voelt zich machteloos en verloren in de strijd die zich rond hem afgespeeld heeft. Hij moet zich bevrijden van het verleden en zijn hart openstellen voor de vriendelijke invloed van anderen. Hij kan bijzonder goed overweg met dieren omdat deze anders dan mensen hun liefde en vriendschap geven zonder er iets voor terug te vragen.

Psychisch: Marjoleinolie verwarmt het hart en kalmeert de zenuwen, bij geestelijke uitputting of zenuwspanning schenkt deze olie rust en kalmte. Het is een ideale beschermende olie voor mensen die vaak gespannen of angstig zijn, 1-2 druppels vanaf een tissue inhaleren biedt snel hulp. Ook bij slecht slapen kan 1-2 druppels op een aromasteen naast het bed verdampen een uitkomst zijn.

Spiritueel: Marjoleinessence is een anti-afrodisiacum en wordt geassocieerd met leven zonder partner. De olie vermindert het verlangen naar seksueel contact, wat een kenmerkend lichamelijk effect van deze olie is, zeker als ze 's avonds voor het slapengaan in een bad gebruikt wordt.

Op het emotionele vlak heeft Marjolein olie een troostend en verwarmend effect waar eenzaamheid en verdriet door verzacht worden, wat van grote waarde is als een geliefde partner is gestorven.

Contra-indicatie: Marjolein olie kan bij gevoelige personen irritaties veroorzaken, verder is de olie door het grote aandeel aan monoterpenolen erg huidvriendelijk. niet gebruiken bij zwangerschap. heeft bij overmatig gebruik een verdovend effect

Mengen met: Marjolein kan goed gemengd worden met alle Citrus-oliën, Bay, Koriander, Muskaat, Scharlei, Peper, Lavendel, Rozemarijn, Tijm en Jeneverbes.

U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:

Nervositeit; stress, hoofdpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, PMS; 10 tot 20 druppels Marjolein mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden.

Oorpijn; enige druppels Marjolein op een wattenstaafje doen en hiermee de gehoorgang deppen.

Verkoudheid; 10 tot 15 druppels Marjolein in een schaaltje heet water doen en 2 à 3 maal per dag dampen.

Rugpijn; 10 druppels Marjolein en 15 druppels Manuka mengen met 50 ml. St. Janskruid olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.

Verdampen; 10 druppels Marjolein en 4 druppels Rozemarijn in het saunawater verdrijven stress en slapeloosheid. Attentie etherische oliën nooit zonder water over de hete stenen schenken, ze zijn brandbaar !!

Zwakte en krachtverlies; tot 30 druppels Marjolein mengen met een beetje melk of honing en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin 20 minuten baden.

Constipatie; voeg 7 druppels Marjolein, 3 druppels Bergamot, 3 druppels Sinaasappel, 2 druppels Neroli, 1 druppel Roomse Kamille en 5 druppels Jatamansi toevoegen aan 50 ml. Amandelolie. De onderbuik meermaals per dag masseren.

 

 

Bron : Anthemis

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees