Manuka, Leptospermum scoparium, wordt ook wel de Nieuw-Zeelandse Tea Tree genoemd. Het is een slanke tot 8 meter hoge boom met smalle gespikkelde bladeren en witte of roze bloemen. De boom behoort evenals de Tea Tree tot de Myrtaceeën en komt voor in Nieuw-Zeeland en Australië. Evenals de andere Theebomen heeft ook dit gewas krachtige antibacteriële eigenschappen, deze zijn het sterkst bij struiken die op grotere hoogten groeien. Manuka heeft een lange geschiedenis en is al vele eeuwen bij de Maori`s bekend als een heilzame plant die traditioneel gebruikt werd bij luchtwegproblemen en reumatische klachten.

Manuka


De essentiële olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de twijgen en bladeren, is kleurloos tot bleekgeel en heeft een zoete milde medische geur. De olie heeft veel eigenschappen met Tea Tree gemeen maar is milder in gebruik.

De antiseptische eigenschappen kunnen goed benut worden bij de behandeling van o.a. jeugdpuistjes en wondjes. Bovendien heeft Manuka een drogende werking waardoor de olie effectief is bij de verzorging van een vette huid. Het bijzondere van Manuka is de werkstof leptospermum welke tot nu toe alleen in Manuka-olie werd aangetroffen. Het heeft een veel sterkere werking bij de bestrijding van bacteriën en schimmels dan andere Theeboomoliën en is bovendien veel huidvriendelijker.

Inmiddels zijn negen chemotypen van Manuka-olie bekend die zich van elkaar onderscheiden door werking en geur. De hier beschreven werking is die van de olie die aan de oostkust van Nieuw-Zeeland gewonnen wordt. Manuka essentiële olie is pijnstillend, anti-allergisch, anti-viraal, slijmoplossend, schimmeldodend en heeft een brede anti-bacteriële werking. Door de drogende werking goed voor de verzorging van een vette huid en acne. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; veel bacteriële- en virusinfecties, hooikoorts, katarre, sinusitis, verkoudheid, griep, zenuwpijnen, spierpijn, reumatische klachten, luchtwegproblemen, schimmelinfecties, jeugdpuistjes, insectensteken, roos, eczeem, herpes en wratten. Verdrijft en doodt vele insecten.

contra-indicatie: niet giftig, niet irriterend ook niet voor de slijmvliezen. kan bij langdurig gebruik bij sommige mensen lichte huidirritaties veroorzaken.

mengen met: Manuka kan goed gemengd worden met Lavendel, Citrus-oliën en andere Melaleuca-oliën. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden: rugpijn; 10 druppels Manuka en 5 druppels Marjolein toevoegen aan 50 ml. St. Janskruid-olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren. gewrichtsreuma (artritis); voeg 10 druppels Manuka toe aan een eetlepel notenolie en masseer hiermee 1-2 per dag de pijnlijke gewrichten. spier- en gewrichtspijn; meng 8 druppels Manuka met 1 eetlepel basis olie en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plaatsen. winter- voeten, handen, tenen; voeg 10 druppels Manuka toe aan een eetlepel Amandel-olie en smeer de voeten, handen of tenen hier 2x per dag mee in. In ernstige gevallen pure olie gebruiken. keelpijn; 5 druppels Manuka aan een glas gekookt, afgekoeld water toevoegen, goed roeren en hiermee dagelijks 1à 2 keer gorgelen.

 

Bron : Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees