Oorspronkelijk afkomstig uit China bereikt de Mandarijnboom, Citrus reticulata, pas rond 1850 het Middellandse Zeegebied waar hij nu volop gekweekt wordt. De boom behoort tot de Rutaceae familie. Ook Brazilië is tegenwoordig een belangrijke leverancier van Mandarijnen. Uit Florida, Texas en Californië komt de Tangor, een Amerikaanse variëteit van de Oost-Aziatische Mandarijn. De Clementine is een bastaardsoort die rond 1900 in Oran ontdekt werd. Mandarijn of Citrus reticulata of Citrus nobilis etherische olie heeft een zoete krachtige geur en is effectief bij nerveuze hoest en stress. Vruchten van de Mandarijnboom waren een traditioneel geschenk voor de Chinese Mandarijnen, hier vindt de naam van de vrucht dan ook zijn oorsprong.

 

Mandarijn Olie

De etherische olie wordt geperst uit het buitenste gedeelte van de schil van de rijpe vrucht, is geel-oranje van kleur, met een blauwige zweem, bevat veel vitaminen en heeft een zeer frisse geur.
De essentiële olie wordt door kinderen zeer gewaardeerd en daarom ook vaak gebruikt in verzorgende producten voor kinderen. Het is de ideale olie voor aanstaande moeders, baby`s en kleine kinderen. Werkt algemeen kalmerend op de spijsvertering en is zuiverend voor de huid.Mandarijn brengt een speelse creativiteit naar boven zodat problemen niet meer zo zwaar vallen en de kleine dingen weer aandacht krijgen. Het is een zonnige, vrolijke en warme olie die het kind in de volwassen mens voedt.

Bij een depressieve stemming zorgen 10 druppels in de aromalamp voor een zonnige sfeer. Er zijn van de Mandarijn verschillende variëteiten waaruit een etherische olie gewonnen wordt. In de therapeutische werking van deze oliën is weinig verschil, wel echter in de geur. Zo leveren de Braziliaanse en Amerikaanse soorten een frisse olie waarvan de geur een enigzins Pompelmoesachtig karakter heeft. De Rode Mandarijnolie, gewonnen uit de rijpe vruchten van de Citrus nobilis uit Italië heeft daarentegen een intensieve zoete geur die lijkt op pasgeschilde Mandarijnen. Uit de onrijpe vruchten wordt de Groene Mandarijnolie gedestilleerd.

Mandarijn essentiële olie, Oleum mandarinae, heeft veel aangename eigenschappen en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij: maagpijn, nerveuze hoest, slecht en onrustig slapen, slecht eten, nervositeit vooral bij kinderen, vermoeide huid, rimpels, bedplassen, cellulite, stress, angst, verdriet, depressiviteit. Mandarijn als antisepticum en sedativum. Stimuleert lymfestelsel en spijsvertering bij oudere mensen.

Spiritueel: Mandarijnolie bezit veel eigenschappen die we ook bij de andere citrusolieën zien, zowel op het fysieke als het subtiele niveau, maar dan in een meer verfijnde en bescheiden vorm. De delicate geur geeft een geluksgevoel vooral aan kinderen en aan het kind dat in elk van ons huist. De olie helpt ons met dat innerlijk kind in contact te komen.

Contra-indicatie: de gedestilleerde olie is mogelijk fototoxisch

Mengen met: Mandarijn kan goed gemengd worden met Nootmuskaat, Kruidnagel, Kaneel en andere Citrusoliën. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:

Rimpels en een vermoeide huid; meng 4 druppels Mandarijn in een eetlepel Amandel- of Tarwekiem olie en breng dit `s avonds voor het naar bed gaan op het gezicht aan.

Slapeloosheid; meng 5 ml. Mandarijn met 5 druppels Roos. Sprenkel een paar druppels voor het slapen gaan op het hoofdkussen en je slaapt als een Roos.

Slecht slapende baby`s; 6 druppels Mandarijn op een aromasteentje of een verdamper in de babykamer verdampen.

Slecht slapende kinderen; 3 druppels Mandarijn op een zakdoekje sprenkelen en dit onder het hoofdkussen leggen of 6 druppels in de aromalamp verdampen.

Verdampen: 4 druppels Mandarijn en 6 druppels Cypres in een aromalamp zorgen voor een goede, gezellige sfeer.

 

Bron : Anthemis

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees