Maagwortel, Curcuma zedoaria is verwand aan de Gember en behoort tot de plantenfamilie Zingiberaceae. Kachur zoals de plant door de Hindi genoemd wordt is zeer aromatisch. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-India maar wordt nu in geheel Zuid-Oost Azië en China veelvuldig geteeld. De grote wortel met bruine schil is van binnen oranje en heeft veel vertakkingen. De spits toelopende bladeren kunnen tot 1 meter lang worden.De wortel wordt hoofdzakelijk als groente gegeten of ingelegd in zuur. Hij is zeer aromatisch en smaakt bitter. Chinezen drogen de wortel en verwerken deze tot poeder, kentjur.

 


In India speelt de wortel een rol bij rituele festiviteiten en is hij een ingrediënt voor de parfumindustrie. In China en Japan wordt Maagwortel medicinaal gebruikt. De Arabieren brachten in de 6e eeuw Kachur als specerij naar Europa. Tot de late middeleeuwen was deze erg populair maar werd dan steeds meer verdrongen door de Gember. Kachur etherische olie heeft krachtige antiseptische en wondhelende eigenschappen. In de Aziatische landen is het een veel gebruikt tegengif bij vergiftigingen met kwik en bij dierenbeten. De olie wordt gedestilleerd uit de gedroogde wortel, is goudgeel van kleur met een kamferachtige medicinale geur. Wordt veel als smaakstof gebruikt in de voedingsmiddelen industrie.

Maagwortel essentiële olie wordt in de aromatherapie maar weinig gebruikt o.a. bij; kolieken, snijwonden, zweren, flatulentie, spierpijn, (buik)krampen, reuma en zwelling bij verstuikingen. Toepassingen zijn vergelijkbaar met Gember en Kurkuma.  Kachur stimuleert de doorbloeding en is een uitstekende toevoeging (10 druppels op 50 ml.) aan massage-oliën bij spierpijnen.

contra-indicatie: in hoge concentraties mogelijk irriterend en kan bij sommige mensen overgevoeligheid veroorzaken.

mengen met: Maagwortel laat zich uitstekend combineren met Ylang Ylang, Rozenhout, Sandelhout en Geranium.

 

Bron :Anthemis

{fcomment id=2302}

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees