Jasmijn, Jasminum officinalis, is een kleine groenblijvende heester die tot twee meter hoog kan worden. Uit de vertakkingen groeien talloze kleine witte kelkvormige bloemetjes die een bedwelmende geur verspreiden. De plant behoort tot de familie oleaceae en komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië uit het gebied tussen Perzië en China. Jasmijn werd in het midden van de 16e eeuw naar Europa geïntroduceerd en heeft zich Zuid-Europa goed geacclimatiseerd. In Zuid-Frankrijk wordt de Jasminum grandiflorum, oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya, in grote hoeveelheden geteeld voor het winnen van Jasmijnolie terwille van de parfumindustrie.De koningin van de nacht wordt `s nachts geplukt omdat het aroma dan het sterkste is. Jasmijn kent een rijk en lang verleden. De Indiase Ayurveda maakt al duizenden jaren gebruik van Jasmijn. Boeddhistische monniken verzamelden bladeren en wortels om brandwonden te genezen. Uit de bloemen maakten zij een verfrissend aftreksel voor de ogen. De Griekse arts Dioscorides wist te vertellen dat de Perzen uit de kleine witte bloemetjes een olie wonnen waarmee ze hun woonruimte ontsmetten en parfurmeerden. In China worden de bloemen traditioneel gebruikt bij de behandeling van hepatitis en dysenterie. Gedroogde bloemen worden ook gebruikt in Jasmijnthee.


India is nog steeds de grootste leverancier van Jasmijnolie voor de parfumindustrie. Zelf houdt de Indiase bevolking niet zo van geurende vloeistoffen. Zij geven de voorkeur aan het dragen van verse bloemen en specerijen. Ook auto`s en zelfs dieren worden met bloemen versierd. de Jasmijn variëteit, Jasminum grandiflorum, wordt in Zuid-Europa op grote schaal gekweekt voor de productie van essentiële olie
Jasmijnolie wordt gewonnen door alcoholextractie van de bloemen. In de bloemen zit maar weinig olie daarom benodigt men voor 1 kilo olie minstens 1000 kilo bloemen. Jasmijn kent veel toepassingen in de pharmaceutische- en voedingsindustrie, in parfums etc. Vele eeuwen geleden exporteerde India al Jasmijnolie, verpakt in flessen van geiten- en kamelenleder, naar Europa. Rozenolie wordt vaak als de koningin der oliën gezien, Jasmijn als de koning. De essentiële olie is rood tot roodgeel van kleur en heeft een warm bloemig aroma. Jasmijn heeft als geen andere olie de eigenschap je in andere sferen te brengen. Met haar heerlijke exotische geur kan Jasmijnolie, Oleum Jasmini, als parfum worden gedragen.

Jasminum sambac, met een zware zoete geur die lang blijft hangen, wordt in Zuid-India geteeld. Van sambacbloemen Mogra genaamd worden bloemenkransen gevlochten. Deze geurige sieraden worden door vrouwen in het haar gedragen of als geuroffer bij godsdiensten gebruikt.
Ook uit de sambac wordt een absolue gewonnen die eveneens in parfums gebruikt wordt en als basis voor attars dient. De olie is roodbruin tot geelbruin van kleur en heeft een hogere geur dan de grandiflorum. Jasminum auriculatum, de bedwelmend geurende bloemen levert een bruingeel tot geel absolue met een zware zoet geur. De opbrengst is gering, voor 1 kilo olie benodigt men 2000 tot 2500 kilo bloemen.

Jasmijn absolue werkt antiseptisch en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; droge huid, gevoelige huid, spierkrampen, verrekkingen, verstuikingen, slijmvliesontsteking, hoesten, heesheid, laryngitis, pijnen tijdens de bevalling, frigiditeit, dysmenorroe, krampen, depressiviteit, geestelijke uitputting. In India wordt het als afrodisiacum gebruikt en als middel tegen impotentie op lendenen in gemasseerd. De olie wordt in de aromatherapie bijna uitsluitend in de verdamper of in bad toegepast. Jasmijn toegevoegd aan een massage-olie heeft een koelend effect op het lichaam, dus niet gebruiken in koude perioden en altijd een verwarmde basisolie gebruiken. Jasmijn als geboortehulp, versterkt de contracties, is pijnstillend en helpt bij het herstel van post-natale depressies.
Brengt het hormonale systeem in balans.


Psychisch: Jasmijnolie wordt vaker bij psychische storingen gebruikt omdat het een rustgevende, antidepressieve en angst verdrijvende werking bezit. Jasmijn geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie, is daarom zeer bruikbaar bij apathie, onverschilligheid en lusteloosheid. Kan emotioneel gesloten deuren weer openen.

Spiritueel: Jasmijn wordt geassocieerd met de maan en ontvangt daaruit de kracht. De olie bezit de macht de lichamelijke liefde boven zichzelf te doen uitstijgen. Men gelooft dat Jasmijn de kunstzinnigheid ontwikkelt. Voor sommigen heeft dat betrekking op de eigen creativiteit, voor anderen betekent het dat zij ontvankelijker worden voor visuele schoonheid, muziek, enz. Doe een paar druppels op de aromalamp om te mediteren. Werkt op het hartchakra, plexus solaris chakra en basis chakra. Jasmijnbloemen worden geofferd aan de Indiase goden Shiva en Genesha.

Contra-indicatie: slechts in kleine hoeveelheden gebruiken. kan in uitzonderingen bij onverdund gebruik op de huid een allergische reactie veroorzaken. niet gebruiken tijdens de zwangerschap wel als geboortehulp. niet gebruiken bij kinderen onder 6 jaar.

Mengen met: Jasmijn heeft het vermogen om ruwe tonen af te ronden en kan met bijna iedere olie gecombineerd worden. Fijne combinatie met Amyris, Bergamot, Cananga, Ceder, Geranium, Lavendel, Mandarijn, Neroli, Rozenhout, Sandelhout, Ylang Ylang

Als vermaarde liefdesolie: voeg 5 druppels Jasmijn en 6 druppels Roos toe aan 100 ml. Amandel olie. Het lichaam licht masseren.

Parfum: voeg 5-6 druppels Jasmijn toe aan 5 ml. Jojoba olie en breng dit direct op de huid aan.

Verdampen: 6-8 druppels Jasmijn in de aromalamp werken ontspannend en helpen bij emotionele problemen, vooral wanneer deze met relaties te maken hebben.

Verdampen: 3 druppels Jasmijn, 3 druppels Sinaasappel en 3 druppels Nootmuskaat in de aromalamp helpen bij een depressieve stemming.

Aromatisch bad: meng 2 druppels Jasmijn, 3 druppels Vetiver en 3 druppels Sinaasappel met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Voeg dit toe aan een niet te heet bad en baad 15-20 minuten.

Ontspannend bad: meng 3 druppels Jasmijn, 3 druppels Rozenhout en 3 druppels Cananga met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Voeg dit toe aan een niet te heet bad en baad 15-20 minuten.

 

Bron : Anthemis

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees