Oliën I tot L

Banner Etherische Olie I tot L

 

ijzerhard

Verveine of Citroenverbena, Lippia citriodora, is een vaste struik tot 5 mtr. hoog met geurige lancetvormige bladeren en violette bloemen. De struik komt oorspronkelijk uit Chili en Argentinië, maar wordt nu gecultiveerd in het mediterrane gebied, China en Kenia. Over de naam is veel verwarring, dit omdat de Franse naam voor het kruid IJzerhard, Verbena officinalis, ook Verveine is. De twee planten hebben echter totaal andere eigenschappen. Ook wordt Verveine nog wel eens verwisseld met de ``Spaanse Verbena``, dit is echter een Tijm soort. De werking van Citroenverbena komt veel overeen met die van Oranjebloesem en Melisse. Angst, nerveuze spanningen, slapeloosheid en met stress samenhangende aandoeningen kunnen goed met deze olie behandeld worden.

Jasmijn, Jasminum officinalis, is een kleine groenblijvende heester die tot twee meter hoog kan worden. Uit de vertakkingen groeien talloze kleine witte kelkvormige bloemetjes die een bedwelmende geur verspreiden. De plant behoort tot de familie oleaceae en komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië uit het gebied tussen Perzië en China. Jasmijn werd in het midden van de 16e eeuw naar Europa geïntroduceerd en heeft zich Zuid-Europa goed geacclimatiseerd. In Zuid-Frankrijk wordt de Jasminum grandiflorum, oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya, in grote hoeveelheden geteeld voor het winnen van Jasmijnolie terwille van de parfumindustrie.

jatamansi Olie

Jatamansi of Nardus, Nardostachys jatamansi, ook wel `valse Valeriaan` genoemd, is een aromatisch kruid wat oorspronkelijk uit de bergachtige streken van Noord-India en China komt. De plant wordt een meter hoog, heeft een geurige wortelstok met veel slanke lichtbruine worteltjes en behoort tot de familie Valerianaceae. De soortnaam jatamansi is overgenomen van de oorspronkelijke Sanskriet naam. Traditioneel wordt het kruid als luchtreiniger gebruikt en als medicijn met pijnstillende en stimulerende eigenschappen.

Door directe destillatie gewonnen uit de bessen van Juniperus communis.

Werkingen : opgepast bij nieraandoeningen - aangezien met kleine doses de nieren al geïrriteerd kunnen raken - met pijn in de nierstreek, urinedrang, pijn bij het plassen; ook kan de urine bloed bevatten. Prikkelende werking op de huid met branden, rood worden, ontsteking met blaarvorming en zwelling. Versnelde hartactiviteit en ademhaling kunnen optreden, minder vaak met krampachtige verschijnselen. Tijdens de zwangerschap mag de olie vanwege afdrijvingsgevaar niet gebruikt worden. Ze leidt tot baarmoederlijke bloedingen.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit houtige- wortelstukken van 30- tot 40- jarige bomen van Cinnamomum camphora.

Werking : bloedstelpend, kiemdodend, koortsverlagend, melksecretieremmend, pijnstillend, samentrekkend, schimmeldodend, vaatverwijdend en wormafdrijvend.

Opgelet : hogere doses kunnen bloedsomloopstoornissen en krampen veroorzaken, met verlammingen van het prikkelvormende en -geleidende proces van het hart.

Toepassingen : lokaal de huid insmeren met 1-2 druppels bij wondroos, gangreneuze zweren en steenpuisten.

Er is een tijd geweest, dat de Kamillebloesem als geneeskruid hoger werd aangeschreven dan nu het geval is. Dit kan komen door de verwarring tussen twee verschillende soorten Kamille, die verschillende eigenschappen bezitten. De éénjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte of Kleine Kamille), is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt, terwijl de meerjarige Anthemis nobilis, Roomse Kamille, naast voor haar heilzame eigenschappen ook als sierplant wordt gekweekt, evenals andere Anthemis-soorten. Kamille wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa.

Kamperfoelie Olie

Kamperfoelie is een klimplant met zeer geurige decoratieve bloemen die oorspronkelijk uit Cina stamt. Het is een vlijtige klimmer welke tot de plantenfamilie Caprifoliaceae behoort. De plant werd in 1875 vanuit Japan en China ingevoerd en is als Japanse Kamperfoelie bekend. In de 18e eeuw kwam de plant als Tartaarse Kamperfoelie vanuit Rusland naar de VS. Hier werd hij vanwege zijn decoratieve bloemen al snel op grote schaal gekweekt en is ook in het wild terecht gekomen. Door zijn snelle groei, tot 30 meter per jaar, is hij daar in sommige bossen tot een plaag geworden omdat hij inheemse planten gedeeltelijk verdrongen heeft. Kamperfoelie behoort in Azië al eeuwen tot de medicinale planten.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit de bast van Cinnamomum ceylonicum.

Werkingen : bloedsomloopstimulerend, doorbloedingsbevorderend, krampstillend, menstruatiebevorderend, ontstekingsremmend, pijnstillend, spijsverteringsbevorderend, en verwarmend.

Bijwerkingen : de olie kan in zeldzame gevallen tot huiduitslag leiden; de slijmvliezen worden daarbij niet aangetast.

Toepassingen: Lokaal insmeren met 1-2 druppels bij reumatische pijn en spierpijn.

Kanuka Olie

De Kanukaboom, Kunzea ericoides, is een kleine tot 6 meter hoge boom met smalle spitse bladeren en witte bloemen. Kanuka ook wel Witte Tea Tree genoemd komt hoofdzakelijk in Nieuw-Zeeland voor en behoort tot de Theeboom familie. Kunzea is vernoemd naar de Leipziger botanicus en medicus Dr. Gustav Kunze (1793-1851) die als eerste onderzoek naar de eigenschappen van deze boom deed. De Theeboomfamilie kent ruim 150 soorten en een groot aantal "bastaarden" d.w.z. natuurlijke kruisingen. De Theebomen zijn bij de Australische en Nieuw-Zeelandse natuurvolken vaak al duizenden jaren bekend om hun heilzame werking.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees