De Fujian Cypres of Fokienia, Fokienia hodgensii, is een groenblijvende boom met schubvormige bladeren die vooral in China en Vietnam voorkomt. Van dit geslacht bestaat nog maar één levende soort. De boom wordt ook wel Siam-hout genoemd en kan tot 35 meter hoog worden. Hij behoort tot de cipresachtigen, Cupressaceae en gedijt uitstekend in een gematigd klimaat met veel neerslag, zoals bijv. in Vietnam in berggebieden boven 900 meter.Bij het verouderen wordt de bruingrijze schors aromatische en splijt in lange repen.

 

Fokienia

De eerste exemplaren werden in 1490 door kapitein Hodgins vanuit de Chinese provincie Fujian mee naar Europa gebracht. Het aromatische hout heeft een fijne structuur en werd vroeger veel gebruikt voor de fabrikage van doodskisten. In sommige gebieden o.a. Laos wordt het gespleten hout als dakbedekking of als wandbekleding toegepast. Eveneens worden er meubels uit vervaardigd en is het heel geschikt voor houtsnijwerk. Er wordt zelfs een hoogwaardige kwaliteit houtskool van gemaakt.Uit de wortels en het hout wordt door stoomdestillatie een etherische olie gewonnen, 30 kilo hout levert één kilo olie. Deze olie wordt in cosmetica gebruikt en bij de produktie van medicijnen. Het is een lichtgele olie met een kruidige houtgeur en opbouwende, neurotonische eigenschappen. Het is één van de weinige oliën die volgens de vroegere volksgeneeskunde een stimulerende werking op de manlijke geslachtsorganen heeft.

Fokienia essentiële olie is een algemeen stimulerende olie en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; aambeien, cellulitis, neurose, asthenie (bij de man), impotentie en als afrodisiacum.

psychisch: Fokieniaolie is een ruggesteuntje bij het doorzetten van eigen standpunten. Het verdampen van de olie geeft kracht en verdrijft lusteloosheid en onverschilligheid.

contra-indicatie: niet puur gebruiken maar verdunnen met een basisolie (max. 20%)

mengen met: Siamhout kan goed gecombineerd worden met Geranium, Neroli, Costus, Sandelhout, Amyris en Roos.

hieronder een paar voorbeelden: cellulitis: voeg maximaal 10% olie toe aan Amandel- of Jojoba-olie en masseer hiermee dagelijks de betreffende plekken. OF maak een kompres met 10-20 druppels op een glas water. aambeien: voeg 5 druppels toe aan 10 ml. Calendula- maceraat olie of Sint Janskruidmaceraat en behandel minstens 1x dagelijks. verdampen: 6 druppels Fokienia verdampen in de aromalamp geven rust en helpen te concentreren.

 

Bron :Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees