De Engelwortel, Angelica archangelica, een imposante tot 2½ mtr. hoge, harige plant met varenachtige bladeren en witte bloemen komt oorspronkelijk uit IJsland en behoort tot de schermbloemigen, Umbelliferae. Engelwortel maakt diep wortelende vlezige penwortels die evenals de bladeren en stelen als keukenkruid en medicijnen toegepast worden. Het kruid is nu over het hele noordelijke halfrond verbreid en te vinden op weiden, bosranden en oevers. Vooral vochtige plekken genieten de voorkeur.

 

Engelwortel

Een legende vertelt dat deze plant door de aartsengel Rafaël werd geopenbaard als geneesmiddel tegen de pest, vandaar ook de naam Archangelica. In 1665 verspreidde het 'Royal College of Physicians' in Engeland een pamflet waarin Angelicawater werd aangeprezen als geneesmiddel tegen de pest. In de Middeleeuwen was Engelwortel, Kruid van de Heilige Geest, een zeer geliefd heelmiddel dat in kloostertuinen werd gekweekt. Bovendien werd het kruid veel toegepast in de zwarte magie, met de rook van de wortels werden geesten, heksen en kobolden bezworen. Uit het sap maakte men brouwsels die zouden beschermen tegen de boze krachten van heksen.

Er waren in die tijd zoveel boze geesten te verdrijven dat de plant een belangrijk handelsobject was en Engelwortel zo bijna geheel uitgeroeid werd. Ook vandaag geldt de plant als beschermer en geeft ze emotionale steun in netelige situaties. De wortels bevatten een hoog gehalte aan vluchtige oliën, 300-350 kilo leveren 1 kilo olie op. Deze Oleum Angelicae e radicie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de wortels, heeft een zeer aromatische peperachtige geur en is sterk antiseptisch. Er wordt ook een etherische olie uit de vruchten en zaden gewonnen, deze is kleurloos met een frisse kruidige geur. Beide oliën worden als geurstof in cosmetische producten en als smaakstof in levensmiddelen en alcoholische dranken, o.a. magenbitter gebruikt.

Engelwortel essentiële olie heeft antibacterieële en antiseptische eigenschappen en is schimmelwerend. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; verstopte huid, psoriasis, artritis, jicht, reuma, oedeem, bronchitis, hoesten, verkoudheid, bloedarmoede, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verstopping, aambeien, hartkloppingen, slecht slapen en geelzucht. Verdampen in woonruimte: het is een tonicum voor de zenuwen en verloren energie wordt weer teruggewonnen. Verdampen in de slaapruimte bij slapeloosheid

psychologisch: Het Engelworteltype heeft een onwrikbare eigen visie op de wereld ontwikkeld. Hij kan koppig blijven stilstaan bij verouderde denkbeelden die hij ziet als de eeuwige waarheid. Deze mens is iemand die onafhankelijk kan denken, verantwoordelijkheidsgevoel heeft en volhardend is in werk en geloof. Hij moet echter leren inzien dat anderen ook gelijk kunnen hebben, als hij dat begrijpt zullen anderen hem blijven waarderen.

psychisch: Engelwortelessence maakt bewust van eigen denken en kunnen. Het is een opbouwende en stabiliserende olie, voor kinderen heeft Engelwortel een beschermende invloed. De olie heeft sterk aardende eigenschappen, hij zet de mens met beide benen op de grond. De essence geeft zelfvertrouwen en kracht en hoort bij mensen die carriere willen maken en een verantwoordelijke functie willen bereiken in de maatschappij.

spiritueel: Engelwortel reinigt onze aura en licht onze geest door, ze maakt ons ontvankelijk voor de energie van engelen. Voor de één is dit zonder iets te horen of te zien een hogere macht duidelijk waar te nemen, voor de ander betekent dit met zichzelf in balans te komen. Met de steun van Engelwortel hoeven we voor niets bang te zijn.

contra-indicatie: fototoxisch, niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij diabetes. niet bij baby`s en kinderen.

mengen met: Engelwortel is goed te combineren met, Bergamot, Citroen, Costus, Den, Eikenmos, Eucalyptus, Jeneverbes, Lemongrass, Patchouli, Scharlei, Tea Tree en Vetiver.
Enige toepassingen van Engelwortel zijn:
uitputting, stress: meng 2 druppels Engelwortel, 5 druppels Salie, 7 druppels Bergamot, 3 druppels Lavendel en 5 druppels Ceder met 50 ml. Jojoba- of Avocado-olie. Hiermee 2-3 per week, de buik 5 min. masseren
massage-olie die het zelfvertrouwen sterkt: 5 druppels Engelwortel en 5 druppels Roos mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel dagelijks buik en voeten masseren. verdampen: 6 druppels Engelwortel op de aromalamp werken opbouwend en stabiliserend en zijn behulpzaam bij het nemen van beslissingen.

 

Bron :Anthemis

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees