Elemi, Canarium luzonicum, is een tot 30 meter hoge tropische boom die oorspronkelijk op de Molukken voorkomt en behoort tot de familie van balsembomen, burseraseae. Door onoordelig kappen behoort de boom nu tot de bedreigde species. Op de Filippijnen wordt Elemi nu gecultiveerd terwille van de gomafscheiding. Zaden van de boom bekend als Manillanoten, worden door de plaatselijke bevolging gegeten. Ook wordt uit de noten een olie geperst. Deze Pili olie bevat ± 10% onverzadigde vetzuren en kan als vervanger voor Cacao gebruikt worden.

 

Elemi

Lokale artsen gebruiken olie en gom voor de behandeling van abcessen, steenpuisten en artritis. Bij koorts en verkoudheid wordt het verse sap na een nacht gehard te hebben met wat water ingenomen. Bij de oude Egyptenaren was Elemi ook al bekend en werd gebruikt bij het balsemen van de doden. De Arabische naam betekent "boven en beneden" wat verwijst naar de spirituele "samenbundelende" werking. Tot in de dertiger jaren maakten veel apothekers van hars of olie zelf een zalf voor de behandeling van wintervoeten - en handen. In de volksmond werd dit product zalf van de edele Mie genoemd.

Harsen uit de familie der burseraceeën werden als wierook en voor het maken van etter bevorderende zalven gebruikt, maar tegenwoordig vooral voor vernissen.

Uit de gomhars van Elemi wordt hoofdzakeljk op de Molukken en Filippijnen een etherische olie gedestilleerd. Het is een kleurloze tot licht bruingele olie met typische frisse balsemachtige geur. De olie heeft veel eigenschappen met Olibanumolie gemeen, ook de geuren lijken veel op elkaar.
De olie wordt gebruikt als fixatief en als geurcomponent in zepen, wasmiddelen, cosmetica en parfums. Soms ook als smaakstof in voeding en dranken.

Elemi essentiële olie heeft antivirale en fungicide eigenschappen, stimuleert de natuurlijke weerstand en verlicht reumatische pijnen.
In de aromatherapie o.a. gebruikt bij; verstopte luchtwegen, reumatische pijnen, kneuzingen, winterhanden, wintervoeten, rimpels, verkoudheid, stimuleren doorbloeding, etterende wonden, ontstekingen, bronchitis, droge hoest, nervositeit, stress.
Gebruiken in de aromalamp of inhaleren bij hoesten of bronchitis, werkt licht slijmoplossend. Zorgt voor een snelle genezing van littekens. Toevoegen aan massage-oliën voor plaatselijke pijnbestrijding.

psychisch: Elemi reduceert angstige gevoelens en harmoniseert gemoedsstemmingen. Verdampen of inhaleren werkt rustgevend bij lichte depressies en zeer kalmerend bij spanningen en mentale problemen.

spiritueel: Elemi geeft een gevoel van grote vredigheid, gepaard aan een grote helderheid van geest. Maakt geblokkeerde energie weer vrij. De olie is bruikbaar bij alle vormen van meditatie, maar het schijnt dat vooral visualisatie er gemakkelijker door wordt. Sommige mensen merken dat Elemi-olie ervoor zorgt dat ze opener staan voor mystieke ervaringen.

contra-indicatie: niet gebruiken in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. niet geschikt voor baby`s en kleine kinderen. oudere olie kan de huid irriteren.

mengen met: Elemi laat zich goed combineren met Lavendel, Lavandin, Mirre, Labdanum, Wierook, Rozemarijn, Salie en Kaneel.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
verkoudheid; voeg 2-3 druppels Elemi toe aan een schaaltje heet water en damp hiermee 2x per dag.
etterende wonden; meng 5-10 druppels Elemi in een glas gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee de wonden meermaals per dag uit.
reumatische pijn; meng 6-10 druppels Elemi in een eetlepel basis olie en masseer hiermee de pijnlijke plekken.
verdampen: 3 druppels Elemi en 3 druppels Den in de aromalamp zorgen voor een heerlijke bosgeur in huis.
uitputting, stress: meng 6 druppels Elemi en 3 druppels Lavendel met een beetje melk, room of een lepel honing en voeg dit toe aan een warm bad. Baad tot 20 minuten en rust minstens 30 minuten.Bron :Anthemis

 

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees