Eikenmos, Evernia prunastri, is een lichtgroen geweivormig mos wat behoort tot de Usneaceae familie. Het mos wordt in Europa en Noord-Amerika hoofdzakelijk op Eiken aangetroffen, het groeit echter ook op oude fruitbomen. In Midden- en Zuid-Europa groeit het veelvuldig op Dennen en Sparren en in Marokko op Ceders. In veel culturen was Eikenmos een geurstof voor parfums en zeep. In de bijbel werd het als verfstof genoemd en in graven van Egyptische farao`s zijn manden vol Eikenmos gevonden. Ook de Arabieren gebruikten het als paarse verfstof voor hun wol en als rijsmiddel voor brood.

 

Eikenmos

Indianen wonnen uit het mos een tonicum voor de maag en een hoestmiddel. De aromatische stoffen worden gewonnen door het verzamelde mos in warm water te weken en te extraheren met een oplosmiddel. Eikenmos, Evernia prunastri, groeit in hoofdzaak op Eiken. Dit extract (concrete) bruin van kleur met een zeer taaie, aarde-mossige geur en een leerachtige ondertoon wordt vooral in de parfum industrie gebruikt voor het samenstellen van masculiene geuren en als fixatief. Het gebruik in parfums stamt al uit de 16e eeuw.

Ook de cosmetische industrie gebruikt het Eikenmos als fixatief en als geurcomponent in o.a. deodorants, zepen en bodylotions.Uit het extract wordt door destillatie een absolue gewonnen, 100 kilo mos levert 1 kilo absolue. Dit is een donkergele tot olijfkleurige dik-stroperige olie met een droge, zoete schorsachtige geur. Deze warme zinnelijke geur wordt een afrodiserende werking toegezegd. Eikenmos absolue heeft antiseptische, kalmerende en slijmoplossende eigenschappen en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij hoesten, griep, verkoudheid, overspanningen en stress.

Verdampen van het absolue werkt ontspannend op de ademwegen, spaarzaam gebruiken. 1 druppel toevoegen aan huid-en massage-oliën voor een heerlijke geur.

Psychisch: Eikenmos heeft een ontspannende werking op de geest en zet ons met beide voeten op de aarde. Het geeft kracht moeilijke situaties te overwinnen en wat nieuws uit te proberen.

Contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij epilepsie. kan bij puur gebruik op de huid een allergie veroorzaken daarom uitsluitend verdund en voorzichtig toepassen.

Mengen met: Eikenmos kan goed gecombineerd worden met Cypres, Citrus oliën, Douglasie, Geranium, Lavendel, Neroli, Patchouli, Spar en Vetiver. Hier een paar voorbeelden:

Verdampen: Eikenmos kan uitstekend alleen verdampt worden, een paar druppels op de aromalamp zijn ruim voldoende voor een ontspannen zinlijke atmosfeer.

Verdampen: 1 druppel Lavendel, 1 druppel Eikenmos en 2 druppels Zilverspar verdampen in de aromalamp voor een geheimnisvolle geur.

Vastzittende hoest: 1-2 druppels Eikenmos toevoegen aan 50 ml. Amandelolie en hiermee borst en rug enige malen per dag inwrijven.

 

Bron : Anthemis

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees