Amyris balsamifera, ook wel West-Indische Sandelhout genoemd, is een kleine struikachtige boom met ovale, glanzende bladeren en witte bloemen uit de Rutaceae familie die oorspronkelijk in het wild op Haïti groeide. Door cultivering is het boompje nu verspreid over het gehele Caribische gebied en langs de golf van Mexico. Aanvankelijk werd de Cuaba, zoals het boompje op Haïti heet, ten onrechte beschouwd als een Sandelhout soort. Pas in 1886 werd door onderzoekingen vastgesteld dat er geen botanische verwantschap bestaat. Door de plaatselijke bevolking op Haïti wordt Amyris kaarsenhout genoemd omdat het hout, door het hoge gehalte aan olie, brandt als een kaars.

 

 

Het wordt door vissers bij hun nachtelijke tochten ook veel als fakkel toegepast. Op bescheiden schaal wordt het hout ook voor het vervaardigen van meubels gebruikt. Afkooksels van de bladeren worden traditioneel gebruikt als anti-septisch middel voor het reinigen van wonden. Omdat Sandelhout door te jong kappen schaars geworden is wordt de uit Amyrishout gewonnen olie veelvuldig als vervanger voor Sandelhoutolie genomen. amyris balsamfera een uitstekende vervanger voor Sandelhout. De etherische olie, Oleum Santali indic. occident, wordt gedestilleerd uit houtsnippers en takken. De opbrengst is hoog,100 kg.vers hout levert ongeveer 1 kilo olie. Het is een lichtgele stroperige olie, met een balsemieke houtgeur die toch wel afwijkt van het echte Sandelhout. De geur is niet zo rijk en warm en is sneller vervlogen, de psychische werking is echter goed vergelijkbaar. Door zijn hoog gehalte valerianol werkt de olie rustgevend en is antiseptisch. Amyrisolie wordt gebruikt als vervanger voor Sandelhout in parfums en cosmetica, hoofdzakelijk als fixatief in zepen. De meeste Sandelhoutzepen bevatten uitsluitend Amyris. Op beperkte schaal wordt Amyrisolie als geur- en smaakstof in likeuren gebruikt.

Amyris essentiële olie heeft ontstekingsremmende, jeukstillende en anti-allergische eigenschappen en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; stijve spieren, spanningen, herstel na ziekte, depressieve angsttoestanden, huidirritaties, droge handen- en voeten, kloven, vermoeidheid, huidaandoeningen o.a. onzuivere huid, pukkeltjes, (jeugd)puistjes, rimpels, striae of zwangerschapsstriemen, ontstekingen en zweertjes.
Door zijn adstringerende en huidregenererende eigenschappen is Amyrisolie een uitstekende toevoeging aan zelfgemaakte huidverzorgende mengsels.

Psychisch: Amyris olie heeft mentaal en psychisch een zeer sterk harmoniserende werking en herstelt het emotionele evenwicht. De olie verdrijft negatieve gedachten en maakt psychische blokkades en depressies los. Schenkt innerlijke rust en tevredenheid. De olie steunt onze eigenwaarde, geeft innerlijke kracht. Bij slapeloosheid helpen 1-2 druppels gesprenkeld op een aromasteen naast het bed.

Spiritueel: Amyris heeft een positieve werking op de chakra`s en is een goede ondersteuning bij het mediteren. Een paar druppels in de aromalamp zijn al zeer werkzaam.

Contra-indicatie: vermijden tijdens zwangerschap, kan in hoge uitzondering bij puur gebruik op de huid overgevoeligheid veroorzaken.

Amyris kan uitstekend gecombineerd worden met Lavendel, Benzoë, Geranium, Jasmijn, Melisse, Mirre, Galbanum, Cistus, Wierook, Roos, Rozenhout, Ylang Ylang, Citronella, Spar, Ceder en Mos. Voor zinnelijke composities mengen met Roosgeranium, Scharlei, Lotus en Jasmijn.

Vermoeidheid; meng 3 druppels Amyris, 2 druppels Rozenhout en 3 druppels Ceder met 25 ml. Amandel-olie. Hiermee naar behoefte masseren.

Zinnenprikkelende massage olie; meng 5 druppels Amyris, 3 druppels Ceder en 2 druppels Jasmijn met 50 ml. Jojoba olie. Het lichaam licht masseren.

Ontspannende huid/massage olie; 2 druppels Amyris, 1 druppel Oranjebloesem, 1 druppel Osmanthus, 1 druppel Cardamom en 2 druppels Rozenhout toevoegen aan 50 ml. Abrikozenpitolie.

Ruwe, droge handen en voeten, kloven; voeg 5 druppels Amyris toe aan één eetlepel Tarwekiemolie. Hiermee handen/voeten voor het naar bed gaan stevig inwrijven.

Huid-olie voor oudere huid; 10 druppels Amyris, 5 druppels Lavendel en 5 druppels Melisse mengen met 50 ml. Jojoba-olie. Het lichaam na het baden/douchen inwrijven.

Verdampen zoete ontspanning; 2 druppels Amyris, 1 druppel Lotus attar, 1 druppel Oranjebloesem en 2 druppels Bergamot verdampen in de aromalamp.

Verdampen 8-10 druppels Amyris in de aromalamp geven een ontspannen atmosfeer en een heerlijke geur in de kamer. Om het huis te aromatiseren kan men tissues met 5-10 druppels (afhankelijk van de grootte der ruimte) op de centrale verwarmen leggen.

 

Bron : Anthemis

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees