Ambrettezaad of Muskuszaad, Abelmoschus moschatus, is een tot 2 meter hoog struikvormig kruid met rode op Hybiscus lijkende bloemen. De plant behoort tot de Malvaceae familie en wordt vooral in India, Egypte en Midden-Amerika gecultiveerd voor de productie van etherische olie. De bloem bloeit slechts 1 dag en vormt een perkamentachtige zaaddoos met niervormige zaden die een lichte muskusgeur verspreiden. Wortels, zaden en soms ook de bladeren van de Abelmoschus worden in India als waardevolle medicijnen beschouwd en traditioneel toegepast voor de behandeling van allerlei ziekten. Jonge bladeren en scheuten zijn een smakelijke groente.

Ambrettezaad Olie


In de Chinese geneeskunde wordt het Ambrettezaad gebruikt om hoofdpijn te behandelen en de Arabieren vermengen het zaad met koffie. Etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie of extractie van de zaden, heeft een gele tot geelrode kleur en een duurzame zoete muskusgeur. Deze olie dient in de parfumindustrie ter vervanging van de Muskusolie die vroeger uit de klieren van een hertensoort, Moschus, afkomstig was. De jacht op deze dieren heeft bijna tot het uitsterven geleid. Nu wordt de olie nog uit gefokte herten in China voor de productie van homeopatische medicijnen gewonnen.

Destillatie van de essentiële olie vindt hoofdzakelijk in de USA en Europa plaats, 500 kilo zaden leveren 1 kilo olie. De olie heeft een zoete muskusachtige geur en wordt naast de toepassing in masculine parfums ook veel als smaakstof in dranken, o.a. Benediktijner likeur en suikergoed gebruikt.

Muskuszaad essentiële olie wordt als een afrodisiacum gezien en in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; frigiditeit, sexuele zwakte, vermoeidheid, indigestie, nerveuze krampen, slechte doorbloeding, spierpijn. Door verdampen in de aromalamp is het eveneens een goede insectenverdrijver.

Psychisch: bij mentale uitputting brengt Ambrette-olie de geest weer in balans. Een bad met olie is een goede kuur bij geestelijke vermoeiheid en wisselende stemmingen.

Contra-indicatie: spaarzaam toepassen kan bij puur gebruik op de huid irritaties veroorzaken.

Mengen met: Ambrettezaadolie kan goed gemengd worden met Roos, Neroli, Sandelhout, Scharlei, Cypres, Vetiver, Benzoë, Koriander, Tolu, Patchouli en Citrusoliën. Hier een paar voorbeelden:

Vermoeidheid, stress: 2 druppels Ambrettezaad, 2 druppels Gember, 2 druppels Pompelmoes en 1 druppel Frangipani toevoegen aan een klein beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin 20 min. baden

Nerveuze spanningen: verdamp 3-6 druppels in de aromalamp eventueel gemengd met 1 druppel Patchouli of Bergamot

Zinnelijke massage: voeg 3 druppels Muskuszaad, 1 druppel Magnolia, 3 druppels Bergamot toe aan 50 ml. Jojoba olie.

 

Bron : Anthemis

 

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees