Ajowan, Trachyspermum copticum, is een tot 90 cm. hoge, éénjarige plant met holle stengels, geveerde bladeren en witte bloemen. Het kruid lijkt op Peterselie en behoort tot de schermbloemigen, Apiaceae. Oorspronkelijk komt Ajowan uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, waarschijnlijk Egypte (yavana). Het is ook bekend als Bisschops Kruid.De naam copticom is afkomstig uit het Sanskriet en betekent grieks. Vanwege zijn krachtige antiseptische eigenschappen wordt het al sinds de oudheid in vooral de Nijldelta gekweekt en wordt ook in het Ebers papyrus vermeld. Vanuit Egypte bereikte het kruid India waar het veelvuldig in de ayurvedische geneeskunde toegepast werd.

Ajowan

Ajowan werd gezien als een stimulerend en zuiverend kruid en gebruikt bij maag- en darmproblemen, eveneens bij kolieken. Bij diarree wordt een handvol vruchten gekauwd en met een slok water doorgeslikt. Een extract van de bladeren, wat Oman water wordt genoemd, wordt gebruikt bij de behandeling van cholera. In de Indiase en Arabische keuken worden de grijsbruine Ajowan vruchten gebruikt in kerriepoeders.

Voor het winnen van etherische oliën wordt Ajowan geteeld in Egypte, Afghanistan en op de Seychellen maar de belangrijkste aanbouwgebieden zijn te vinden in Iran en India. Uit de etherische wordt thymol, een krachtige antiseptische stof, geïsoleerd die vooral in de pharmaceutische industrie in bijv. hoestmiddelen zijn toepassing vindt.
De olie wordt ook als smaakstof in de voedingsmiddelenindustrie en als geurstof in parfums gebruikt. Deze essentiële olie gewonnen door waterdampdestillatie van de gedroogde vruchten of van het bloeiende kruid, is geel tot oranjerood van kleur met een krachtige geur die veel op die van Tijm lijkt. 20 tot 30 kilo zaad levert 1 kilo olie.

Ajowan essentiële olie is een krachtige antiseptische en kiemdodende olie die om zijn sterk irriterende werking in de aromatherapie zeer voorzichtig toegepast moet worden bij o.a. spasmen, artritis, reuma, hoesten, astma, bronchitis, slijmvorming, schimmelinfecties, bacteriële en virale infecties, parasieten, wratten.
Als spierontspanner max. 10% toevoegen aan massageoliën bij krampen. Bij slechte doorbloeding spaarzaam toevoegen aan stimulerende huidoliën. Voor gebruik eerst testen.

contra-indicatie: spaarzaam toepassen, kan bij puur gebruik ernstige huidirritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap, bij baby`s en kleine kinderen.

mengen met: Ajowan kan goed gemengd worden met Bergamot, Citroen, Limoen, Litsea, Lemongrass, Melisse, Pompelmoes, Tea Tree en Tijm.
Een paar voorbeelden: verdampen: inhaleren bij griep en verkoudheid een paar druppels in een schaaltje heet water. 6-10 druppels in de aromalamp voor het zuiveren van de lucht. verdampen bij astma en bronchitis: een paar druppels verdampen op de aromalamp of (heel voorzichtig) 1 druppel inhaleren vanaf een tissue. spierkrampen: voeg tot 10-20 druppels toe aan 50 ml. basisolie en masseer naar behoefte.
doorbloedingsproblemen bijv. winter- handen en voeten: tot 50 druppels toevoegen aan 100 ml. Sesamolie en naar behoefte in wrijven. Voor gebruik eerst tetsten op irritaties.


Bron :Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees