Tagetes minuta of Afrikaantje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Mexico. Het is een tot 90 cm hoog kruid met bleekgele bloemen wat tot de Asteraceae familie behoort en nu overal ter wereld in het wild groeit. Het plantje wordt in India uitgebreid gecultiveerd, waar grote hoeveelheden bloemen gebruikt worden bij feesten en religieuze bijeenkomsten. Ook worden hier de verse bloemen in plaats van parfum gebruikt. De naam is afgeleid van Tages, de Etruskische god van de wijsheid. Hij helpt de boeren bij het vinden van water om hun akkers te bevloeien en wordt meestal afgebeeld als een jongeman met twee slangen in plaats van benen.

 

 


Er zijn verschillende typen Afrikaantjes, echter allen met dezelfde karakteristieken. In India wordt uit de zaden van het kleine Afrikaantje, Tagetes patula, met behulp van Sandelhout-olie de bekende parfum ``Attar genda`` gedestilleerd. In China worden de bloemen van het grote Afrikaantje, Tagetes erecta, gebruikt bij kinkhoest, verkoudheid, bof, kolieken en pijnlijke ogen. In Zuid-Afrika, Frankrijk en Egypte wordt Tagetes hoofdzakelijk geteeld voor de productie van etherische olie. De etherische olie wordt gedestilleerd uit de verse, bloeiende plant en heeft een scherpe, doordringende, kruidige geur met een toon van groene appels. 300-500 honderd kilo plantenmateriaal levert 1 kilo olie. De geel tot oranje olie is insectenwerend, wordt gebruikt in parfums en is een smaakstof in tabak, bakprodukten, dranken en ijs.

Door de grote vraag naar Wortel-olie wordt de uit de Tagetes gewonnen beta caroteen vaak gebruikt als imitatie. Ook wordt wel een extract uit Tagetes gemengd met een basis olie als Wortel-olie aangeprezen.

Tagetes essentiële olie heeft uitstekende schimmelwerende en bacteriedodende eigenschappen. In de aromatherapie kent de olie veel toepassingen en kan gebruikt worden bij o.a. voetproblemen zoals likdoorns, eelt, voetschimmel en wratten. Verzacht ontstekingen en is wondhelend bij schrammen en etterende wonden. Gebruik in de verdamper werkt slijmoplossend, ontstekingremmend bij catarre en verwijdt de bronchiën. Insecticide tegen bladluizen. De olie is krampstillend en zweetdrijvend, hij bevordert de menstruatie en eetlust.

psychisch: Afrikaantje is opbeurend en verwarmend. Het is een goede steun bij depressies. De olie helpt de zonnige en vrolijke kanten van het leven weer te ontdekken.

contra-indicatie: voorzichtig gebruiken kan huidirritaties veroorzaken, de olie is fototoxisch. niet gebruiken bij baby`s, kleine kinderen of tijdens de zwangerschap.

mengen met: Tagetesolie kan goed gecombineerd worden met Scharlei, Lavendel, Jasmijn, Bergamot, Grapefruit en andere Citrus-oliën.

U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
likdoorns, wratten; doe 1 à 2 druppels Tagetes op een vochtig wattenstaafje en stip hiermee 2-3 dagelijks OF doe 1x per dag, 1 druppel puur op de likdoorn of wrat en dek deze af met een pleister. Eerst testen op irritatie. eelt; 2-5 druppels Tagetes mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm voetbad en 10 - 15 minuten baden. Bij regelmatig gebruik wordt eeltvorming voorkomen. luchtwegproblemen; regelmatig 6-8 druppels verdampen in de leefruimte bij catarre en hoesten.

 

Bron :Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees