Absint, Artemisia absinthium , is een overblijvend kruid tot 1,5 mtr hoog met zilvergroene, harige bladeren en lichtgele bloemen. Het behoort tot de asteraceae familie met ruim 350 soorten. De familienaam Artemisia stamt waarschijnlijk van Artemis, de godin van de jacht. Het griekse absinthium betekent ongenoegen wat wijst op de bittere smaak. Het kruid komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee. De geur is sterk aromatisch, de smaak zeer bitter. Wordt nu op grote schaal gekweekt in Centraal- en Zuid-Europa, de USSR, Noord-Afrika en de USA. Absint speelde in de oudheid een belangrijke rol in het antieke Egypte werd het aanbevolen als middel tegen wormen.

 

Absintalsem Olie

 

In de voorchristelijke tijd werd het kruid veelvuldig toegepast als middel om de menstruatie te bevorderen en om abortus te plegen, bij dit laatste werd het vaak gecombineerd met Bijvoet. Ook werd Absint genomen om de bevalling te bespoedigen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Absint naast het stimuleren van de menstruatie ook van grote invloed is op de vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid veroorzaakt bij mens en dier. De volksgeneeskunde past Absint toe bij de behandeling van slechthelende wonden en insectensteken. Door de in het kruid aanwezige bitterstoffen wordt een aftreksel gedronken bij spijsverteringsproblemen en krampen.


Uit de bladeren en bloemtoppen wordt een etherische olie met een zoet kruidige geur gedestilleerd. 100-200 kilo plantenmateriaal leveren 1 kilo olie. Ondanks zijn giftigheid, veroorzaakt door de aanwezigheid van thujon en thujol, wordt de olie in grote hoeveelheden gebruikt door de levensmiddelen industrie en toegepast in alcoholische dranken en kruidenbitters. Ook in Vermouth en Beerenburg zit Absintalsem maar in een ongevaarlijke lage dosis. Vooral in gebak, desserts, frisdranken en diverse andere levensmiddelen wordt de essentiële olie als smaakstof gebruikt.


Een bekende drank waarin het kruid wordt gebruikt is de likeur 'Absinth'. Deze drank was vooral in de 19e eeuw in Frankrijk bij kunstenaars erg populair. Degas schilderde in 1876 een schilderij met de titel "l'Absinthe". De hallucinogene en gezondheid schadende werking voerden uiteindelijk tot een verbod van deze gevaarlijke drank. De ernstige bijwerkingen, absintisme, veroorzaakten krankzinnigheid, verwarring, verlamming en soms zelfs de dood. Absint essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; menstruatie problemen (activerend), worminfecties, koorts, wratten. Absint is een goede insectenverdrijver als ook een verdovend middel en slaapmiddel.

psychisch: Absint versterkt de psychische krachten, vroeger werd aangenomen dat het zou beschermen tegen boze geesten en betoveringen. Samen met Sandelhout als wierook gebrand helpt het mensen die problemen hebben het verleden los te laten. Negatieve ervaringen en teleurstellingen worden beter overwonnen.

contra-indicatie: de etherische olie is giftig, overmatig gebruik kan leiden tot nachtmerries, braken, hoofdpijn en duizeligheid. gevaarlijk voor mensen met aanleg voor epilepsie. niet gebruiken tijdens de zwangerschap, nooit toepassen bij kinderen.

Absint kan in de verdamper goed gemengd worden met Eikenmos, Jasmijn, Lavendel, Oranjebloesem en andere Citrusoliën. massage olie: voor een betere doorbloeding, 20-40 druppels toevoegen aan 100 ml. basisolie, regelmatig masseren. huidschimmel: 10 druppels toevoegen aan 50 ml. basisolie. dagelijks geïnfecteerde plekken insmeren.


Bron :Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees