Banken zijn sinds de financiële crisis niet veranderd. Nog altijd zijn ze ondoorzichtig, log en risicovol. Ze zitten overal ter wereld in de problemen en de burgers zijn het gegoochel met geld helemaal zat. Een vriendenclub uit België bedacht NewB, een nieuwe duurzame bank die niet puur op winst is gericht. De bank opent uiterlijk begin 2015 zijn deuren. Marc Bontemps, één van de oprichters, merkte aan het begin van de financiële crisis al dat er behoefte is aan een geheel nieuwe manier van bankieren.

 

Newb

 

Winstmaximalisatie

Wat begon als een discussie is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Ruim 43.000 Belgen besloten al deel te nemen aan het initiatief en maakten 20 euro over. Ook verschillende maatschappelijke organisaties hebben investeringen gedaan.

Bontemps legt uit dat de beste vorm voor zijn bank de coöperatie is, waarin de leden zeggenschap hebben. De Rabobank werkte oorspronkelijk ook met een dergelijk model, maar is daar inmiddels ver vanaf geraakt.

Mensen sluiten zich aan bij NewB omdat de bank belooft duurzaam, democratisch en transparant te zijn. Verder is het zo dat de meeste grote banken beursgenoteerd zijn, waardoor de klant vooral wordt gezien als een nummer en ‘profit center’.

Meer dan een bank

Huidige banken zijn gericht op winstmaximalisatie, maar NewB heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De bank zal dan ook niet beleggen in wapenfabrikanten of exotische producten. Het kapitaal staat in dienst van de klanten en individuele bonussen bestaan niet.

Dat de duurzame bank op zoveel steun kan rekenen komt volgens Bontemps omdat NewB van onderop ontstaat met de hulp van een grote groep kleine investeerders. “We zijn meer dan een bank, we zijn een beweging,” zegt hij.

In ons land is het moeilijk om een nieuwe bank op te richten. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) verleent niet snel een vergunning. Het duurt lang voordat aanvragen zijn behandeld en het startkapitaal is afschrikwekkend hoog. NewB zal ook een flink bedrag moeten ophoesten, maar Bontemps verwacht eind 2014, begin 2015 officieel van start te kunnen.

Blije B

In Nederland is de Blije B actief, een burgerinitiatief van professionals. De Blije B introduceert de waardevaste munt URA en zodra zij meer dan 10.000 leden heeft, vraagt zij een bankvergunning aan. De Blije B doet niet aan rente. Rente is in haar ogen parasitair en veroorzaakt crises en tekorten. In plaats daarvan geeft zij natuurlijk rendement.

 

Bron : Niburu

 

{fcomment id=2570}

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees