Op vrijdag is een bijzonder natuurverschijnsel te zien: de zogeheten blauwe maan. Een blauwe maan is de tweede volle maan in één kalendermaand. De benaming blauwe maan komt van het Engelse begrip blue moon. In het Engels bestaat ook een uitdrukking once in a blue moon, ofwel iets wat maar zelden gebeurt. In het Nederlands komt de uitdrukking ‘een blauwe maandag’ voor, wat zoveel betekent als heel even of heel af en toe. Het is volgens astronomen niet exact duidelijk waar de benaming blue moon vandaan is gekomen. Sommigen denk dat Schotse sterrenkundigen in de vijftiger jaren voor het eerst een tweede volle maan zagen, die blauw was. Dat bleek te maken te hebben met vervuiling van de atmosfeer door een bosbrand in het Canadese Alberta.

 

 

Vulkaanuitbarsting

Een andere verklaring is dat astronomen in de zestiende eeuw de tweede maan al waarnamen en die een ‘valse maan’ of ‘belewe moon’ noemden. Belewe (betrayed) moon werd blue moon, blauwe maan. Er zijn ook tal van folkloristische verklaringen in omloop. Een echte blauwe maan gaat gepaard met een vulkaanuitbarsting. In 1883 zagen mensen vrijwel iedere avond een blauwe maan toen de Indonesische vulkaan Krakatau uitbarstte met een explosieve kracht van 100 megaton. Door de aswolk van de Krakatau kleurde de maan blauw.Mensen zagen ook een blauwgekleurde maan in 1980, 1983 en 1991 na uitbarstingen van respectievelijk Mount Saint Helens, El Chichón en Mount Pinatubo.

 

Maancyclus

Dat het tweemaal volle maan kan zijn in een kalendermaand, komt doordat onze kalender niet helemaal gelijk loopt met de maancyclus, die 29,53 dagen duurt. Oorspronkelijk duurden maanden ook zo lang, vandaar de naam. Later is men de omloop van de aarde ronde de zon gaan beschouwen als een jaar. De omloop duurt 365 dagen en daarom zijn de maanden opgerekt. Zo ontstaat er eens in de zoveel tijd een maand waarin de maan twee keer vol is. De eerstvolgende maand die een dubbele volle maan heeft is juli 2015.

 

Video

 

 

 

Bron: Niburu

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees