Er zijn inmiddels meer dan 800 exoplaneten ontdekt, maar de zoektocht in ons eigen zonnestelsel werd na de ontdekking van Uranus, Neptunus en Pluto langzaam maar zeker gestaakt. Het idee dat er nog een planeet moest zijn, Planeet X, heeft sterrenkundigen geïnspireerd om te blijven zoeken. De zoektocht naar Planeet X begon in 1781 toen de Britse astronoom Sir William Herschel sterren in het sterrenbeeld Stier bestudeerde en opmerkte dat één ster nogal onduidelijk was. Enkele dagen later bleek het hemellichaam te zijn verplaatst. Herschel stelde dat het om een komeet moest gaan. Het bleek Uranus te zijn, de zevende planeet in ons zonnestelsel.

 


 

Charon

Na de baan van Uranus te hebben bestudeerd concludeerden wiskundigen dat de planeet leek te worden beïnvloed door een ander object, dat verder weg stond. In 1846 was de ontdekking van Neptunus een feit.

Op dezelfde manier werd Pluto ontdekt door Clyde Tombaugh van het Lowell-observatorium. Men dacht dat het laatste lid van de planetaire familie van het zonnestelsel was ontdekt.

Na de ontdekking van Charon, de grootste natuurlijke satelliet van de dwergplaneet, in 1978 werd het debat over Planeet X heropend. Nauwkeurige metingen onthulden dat de omloopbaan van Uranus en Neptunus onmogelijk kon worden beïnvloed door Pluto.

 

Kuipergordel

In 1989 vloog Voyager langs Neptunus en werd vastgesteld dat de gasreus minder zwaar was dan gedacht. De zoektocht naar Planeet X was daarmee echter niet voorbij. Recente studies naar de Kuipergordel, een gebied met vele miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande objecten, brachten een aantal onregelmatigheden aan het licht.

Je zou verwachten dat naarmate de afstand groter wordt steeds minder dergelijke transneptunische objecten worden gevonden. Op een afstand van ongeveer 48 AE (astronomische eenheid) lijken er plotseling bijna helemaal geen komeetachtige objecten meer voor te komen in de gordel.

Mogelijk is Planeet X verantwoordelijk voor dit onverwachte fenomeen aan de rand van ons zonnestelsel. Voyager en Pioneer hebben echter nog geen nieuwe planeten ontdekt die hier verantwoordelijk voor kunnen zijn. Tot meer duidelijk is over deze zogeheten ‘Kuiperklif’ blijft Planeet X een mysterie.

Volgens sommigen waren de Babyloniërs al op de hoogte van het bestaan van een tiende planeet, die Nibiru of Niburu genoemd werd.

 

Bron : Niburu

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees