Van alle patiënten die behandeld worden in de geestelijke gezondheidszorg ondergaat 42 procent ook één of andere alternatieve behandeling. Deze alternatieve behandeling kan variëren van het slikken van voedingssupplementen of sporten onder begeleiding, tot magnetisme en gebedsgenezing. De reguliere behandelaar kan de ogen voor dit feit sluiten, maar Rogier Hoenders van de Rijksuniversiteit Groningen pleit ervoor om de patiënt goed te informeren op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek. 

 

Positief effect

Omdat dit tot nu toe niet is gedaan onderzocht Hoenders de werkzaamheid van enkele veelgebruikte alternatieve geneeswijzen en –middelen. Hij komt tot de conclusie dat veel van de onderzochte middelen niet of onvoldoende bewezen effectief zijn. Zo is er inconsistent bewijs voor de effectiviteit van verschillende voedingssupplementen als omega 3-vetzuren en vitamine B en C als aanvulling op antipsychotica.

Andere alternatieve behandelingen lijken wél genoeg positief effect te hebben zoals glycine, sarcosine en verschillende Chinese en Ayurvedische kruiden als aanvulling op antipsychotica. Een andere studie van Hoenders liet het nut zien van ontspanningsoefeningen bij een patiënt met angstklachten.

Voor zijn promotieonderzoek keek Hoenders onder meer naar de effectiviteit van complementaire geneeswijzen in de GGZ en het effect van behandeling in het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP). In zijn onderzoek staat centraal dat niet-reguliere (alternatieve) interventies in de psychiatrie zonder vooringenomenheid moeten worden onderzocht.

Bezwaar

Eind december vorig jaar maakte de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) bij de rector van de Rijksuniversiteit Groningen bezwaar tegen de promotie. Het proefschrift zou beneden alle peil zijn en onvoldoende eigen onderzoek bevatten.

In een verklaring wijst de universiteit de bezwaren van de antikwakzalfclub van de hand. Het proefschrift is beoordeeld door internationaal erkende experts op het gebied van alternatieve geneeskunde, inwendige geneeskunde en psychiatrie, van wie de status boven elke verdenking is verheven. De universiteit nodigt de vereniging uit haar zegje te doen tijdens de promotie, maar daar voelt de VtdK dan weer niks voor. Rogier Hoenders promoveert maandag 13 januari.

 

Bron: Niburu

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees