Mensen die lijden aan chronische ontstekingsziekten - zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekten of astma - kunnen baat hebben bij de meditatietechniek mindfulness. Dat blijkt uit een studie van neurologen die verbonden zijn aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Het verminderen van stress door middel van mindfulness, oorspronkelijk bedoeld voor patiënten met chronische pijn, wordt onder meer bereikt door middel van ademhalingsoefeningen en lichamelijke sensaties.

 

 

 

Effectiever

“We wilden een ingreep ontwikkelen die gericht was op positieve verandering en de mindfulness-benadering vergelijken met een gelijkwaardige ingreep,” zei hoofdonderzoeker Melissa Rosenkranz. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity.

Tijdens de studie werden twee methoden met elkaar vergeleken. Het ene programma bood mindfulness terwijl het andere programma gericht was op het verbeteren van gezondheid zonder daarbij gebruik te maken van mindfulness. Dit laatste programma bestond uit informatie over voeding, fysieke activiteit en muziektherapie.

Met behulp van een stresstest en een zalfje werden respectievelijk psychologische stress en ontsteking van de huid opgewekt waarna de reactie van het immuun- en endocrien systeem werd gemeten. De mindfulness-benadering bleek effectiever in het remmen van de ontsteking.

 

Standaardbehandeling

De resultaten hebben aangetoond dat mensen die lijden aan chronische ontstekingsziekten baat kunnen hebben bij ingrepen die zijn ontwikkeld om emotionele reactiviteit terug te dringen. De studie stelt verder dat mindfulness ontstekingen beter weet te remmen dan andere activiteiten die het welzijn bevorderen.

Rosenkranz wees er verder op dat een significant deel van de bevolking niet beter wordt van de beschikbare farmaceutische behandelingen. Sommige patiënten lijden als gevolg van de negatieve bijwerkingen van de medicijnen of reageren eenvoudigweg niet op de standaardbehandeling.

“De mindfulness-benadering biedt mogelijk een goedkoop alternatief voor standaardbehandelingen en kan gemakkelijk thuis worden beoefend,” zei ze. De Universiteit van Wisconsin-Madison doet rigoureus onderzoek naar de fysiologische effecten van meditatie op het brein en de kracht van het brein om menselijke gezondheid te beïnvloeden.

 

Bron : Niburu

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees