Eén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel in het beroepsleven als in het privéleven. We hebben amper nog tijd voor elkaar, laat staan voor onszelf. Hierdoor komen mensen soms vast te zitten in lijden, angsten en schuldgevoelens. Daarom is het belangrijk dat we af en toe eens stilstaan bij onszelf om ons te herbronnen. Dit kan zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak.

 

Herbronnen

We leiden allemaal een heel jachtig bestaan. We zijn druk bezig met onze baan, onze kinderen, hobby’s en onze vrienden. Meestal hebben we geen tijd meer voor onszelf. Hierdoor komen we heel dikwijls vast te zitten in allerlei gevoelens. Het is heel belangrijk dat we af en toe stilstaan en gaan nadenken over onze toekomst, gezondheid en die gevoelens. Dat we opnieuw gaan zoeken naar die bronnen die onze gezondheid kunnen verbeteren. Herbronnen kan zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Herbronnen op geestelijk vlak kan op tal van manieren.

Qi Gong

Qi Gong is een ander woord voor traditionele Chinese gezondheidsoefeningen. De basis van deze oefeningen is Qi, wat betekent levensenergie. De naam Qi Gong wordt nog niet zo lang gebruikt. Vroeger waren deze oefeningen vooral bekend onder de naam ‘dayoin’. Deze wordt vaak vertaald als ‘Chinese yoga’. Qi Gong is een totale helingsmethode met als doel gezond blijven of worden. Hoe relaxter men is, hoe beter de energie kan stromen. Qi Gong kan opgesplitst worden in 5 stromingen:

 • Gezondheidsherstellende oefeningen
 • Gezondheid beschermende oefeningen
 • Verjongingsoefeningen
 • Spirituele oefeningen
 • Innerlijke krijgskunst of Tai Chi

 

Mindfulness

Mindfulness wordt ook wel aandachtstraining genoemd. Het is een combinatie van oosterse meditatietechnieken en de westerse psychologie. Doelstelling is om vooral aandachtig te zijn voor wat je doet, volledig in het nu te zijn en niet meer te vergelijken met vroeger. Door volledig in het nu te zijn wordt men niet meer depressief bij het ontbreken van bepaalde verlangens en hierdoor verbetert de levenskwaliteit. Mindfulness is aan te raden voor al wie iets wil verbeteren aan zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid. Men leert omgaan met stress, pijn en lijden.

Meditatie

Meditatie is afgeleid uit het Latijn en betekent nadenken. Meditatie brengt rust van binnen. Op een vreedzame manier krijgt men innerlijke rust. Men onderscheidt drie grote soorten:

 • Contemplatie: men staat stil bij een tekst uit de Bijbel of een passage uit het leven van Jezus
 • Concentratie-meditatie: de aandacht wordt gericht op een object, een beeld of een geluid (God, ademhaling, natuurelement)
 • Vipassana-meditatie: beter bekend als mindfulness

 

Voetreflexologie

Dit is een alternatieve geneeswijze die meent dat alle lichaamsdelen in verbinding staan met bepaalde zones op de voeten. Men deelt de onderkant van de voet in in zones, waarbij elke zone overeenkomt met een bepaald lichaamsdeel of orgaan. Massage van de voet activeert heel het lichaam en heft energieblokkades op.

Leven in je Lijf

Via ademhaling, lichaamscontact en lichaamsoefeningen leer je meer over je eigen lichaam. Je leert hoe je meer zelfvertrouwen krijgt, hoe je je grenzen beter bewaakt en je wordt je bewust van wat je werkelijk wil.

Yoga

De term Yoga komt oorspronkelijk uit India. Het is het geheel van ademhalings- en lichaamsoefeningen dat leidt tot volledige ontspanning van het lichaam en tot bevordering van de geestelijke gezondheid. Er zijn veel soorten van Yoga waaronder:

 • Hormoonyoga
 • Dans yoga
 • Chakra yoga
 • Tantra yoga

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees