De afgelopen decennia hebben we te horen gekregen dat we bepaalde voedselproducten maar beter kunnen vermijden omdat ze rijk zijn aan cholesterol. Ze zouden onze aderen verstoppen en hartziekte en beroertes veroorzaken. Uit een Amerikaans rapport blijkt dat de wetenschap er wel eens naast zou kunnen zitten. Eieren, boter en bacon hebben sinds de jaren zeventig te boek gestaan als ‘gevaar voor de menselijke gezondheid’. Een toenemend aantal experts stelt dat er geen link is tussen een hoog cholesterolgehalte in voedsel en gevaarlijke hoeveelheden van de vetachtige stof in het bloed. De Amerikaanse overheid staat op het punt om cholesterol van de lijst met gevaarlijke voedingsstoffen te schrappen.

 

eieren-cholesterol

“Voedingsrichtlijnen kloppen niet”

Een adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is van plan mensen niet langer te waarschuwen tegen eieren, schaaldieren en andere voedselproducten die rijk zijn aan cholesterol.

“Dit is de juiste beslissing,” zei de Amerikaanse cardioloog dr. Steven Nissen van de Cleveland Clinic. “De huidige voedingsrichtlijnen kloppen niet. Ze kloppen al tientallen jaren niet.”

Steeds meer artsen richten zich niet langer op cholesterol en verzadigd vet, maar op suiker als de grootste bedreiging voor de gezondheid. De Britse huisarts Martin Scurr spreekt van een keerpunt. “Het is makkelijk om het volk ervan te overtuigen dat door vet voedsel zoals boter, kaas en rood vlees de aderen verstoppen. Er zijn nog vele andere risicofactoren die meespelen, maar op de één of andere manier zijn we geobsedeerd geraakt door cholesterol,” zei hij.

“Epische blunder”

Dr. Aseem Malhotra van de groep Action On Sugar, schreef in het British Medical Journal dat het tijd is om de mythe over de rol van verzadigd vet bij hartziekte te doorbreken. Hij voegde toe dat de voedselindustrie hartziekte in de hand werkt door de hoeveelheid verzadigd vet terug te dringen en vet te vervangen door suiker.

Auteur Matt Ridley wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar deze ‘epische blunder’. Hij voegde toe dat studies die een hoog cholesterolgehalte en verzadigd vet in voedsel linken aan hartziekte ‘omgeven zijn door schandalen’.

 

Bron : 9fornews

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees