Door kinderen op jonge leeftijd bloot te stellen aan antibiotica hebben ze meer kans om darmontstekingen te krijgen, zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in de online-editie van het tijdschrift Pediatrics. Matthew P. Kronman van de Universiteit van Washington in Seattle en zijn collega’s analyseerden medische gegevens van 464 Britse poliklinieken. De onderzoekers ontdekten dat 748 van de circa miljoen kinderen die tussen 1994 en 2009 werden gevolgd inflammatoire darmziekten (IBD) ontwikkelden. Er zijn twee hoofdvormen van IBD, de colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De symptomen zijn diarree, rectaal bloedverlies en buikkrampen.

 

 

 

 

Terugdringen

Kinderen die voor hun eerste verjaardag waren behandeld met antibiotica hadden vijf keer meer kans op het krijgen van chronische darmonstekingen dan kinderen die nooit antibiotica hadden gekregen. Hoe meer antibiotica werd voorgeschreven, hoe hoger het risico.

“Blootstelling aan antibiotica op jonge leeftijd wordt geassocieerd met de ontwikkeling van de auto-immuunziekte IBD,” schreven de auteurs. “Onze studie wijst erop dat het terugdringen van antibioticagebruik bij kinderen de gestage toename van het aantal patiënten mogelijk kan afremmen.”

 

Niet nodig

De afgelopen tien jaar is het aantal kinderen met IBD verdubbeld. Dat is volgens de studie gedeeltelijk te wijten aan het toegenomen gebruik van antibiotica. Kronman voegde toe dat te veel kinderen te snel antibiotica krijgen voorgeschreven wanneer het helemaal niet nodig is.

Ongeveer 35.000 mensen in Nederland hebben IBD. Er is gedurende de afgelopen 25 jaar een duidelijke stijging van het aantal mensen met de ziekte van Crohn te zien en in mindere mate ook van mensen met colitis ulcerosa. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 2500 mensen een chronische darmontsteking vastgesteld.

Verschillende auteurs gaven aan financiële banden te hebben met de farmaceutische industrie.

 

Bron : Niburu

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees