De tanden van oude menselijke skeletten zeggen veel over de invloed van ons dieet op onze gezondheid. Het ontstaan van de landbouw en het gebruik van bewerkt voedsel vanaf de industriële revolutie hebben een negatief effect gehad op de mondbacteriën van de moderne mens. Dat stelt een onderzoeksteam van de Universiteit van Adelaide in het tijdschrift Nature Genetics. Het team werkte samen met een aantal andere universiteiten, waaronder de Universiteit van Aberdeen.

 

tanden 

Diversiteit

“We laten voor het eerst zien hoe onze evolutie de afgelopen 7500 jaar van invloed is geweest op de bacteriën die we bij ons dragen,” zei hoofdonderzoeker Alan Cooper. “De diversiteit van mondbacteriën van de moderne mens is opvallend lager dan die van historische populaties en dit draagt bij aan chronische mondaandoeningen en andere ziektes als gevolg van postindustriële leefstijlen.”

De onderzoekers haalden uit 34 prehistorische Noord-Europese menselijke skeletten DNA uit verhard tandplak of tandsteen en brachten veranderingen in de samenstelling van mondbacteriën in kaart van jager-verzamelaars, de eerste boeren en mensen die in de bronstijd en de middeleeuwen leefden.

“Tandplak is voor ons de enige bron van goed bewaard gebleven menselijke bacteriën,” zei Dr. Christina Adler van de Universiteit van Sydney. “Door tandplak genetisch te analyseren kunnen we de invloed van dieet, gezondheidsveranderingen en de evolutie van mondpathogenen in het verre verleden op treffende wijze in beeld brengen.”

Suiker

Professor Cooper merkt op dat de samenstelling van mondbacteriën na het ontstaan van de landbouw opvallend sterk veranderde. Dat gebeurde 150 jaar geleden opnieuw.

Door het gebruik van geraffineerde suiker en meel vanaf de industriële revolutie is de diversiteit van onze mondbacteriën drastisch afgenomen, waardoor schadelijke bacteriën de overhand hebben gekregen. De moderne mond is eigenlijk altijd ziek, aldus Cooper.

Professor Keith Dobney van de Universiteit van Aberdeen had bij oude skeletten eerder al aangetoond dat het tandsteen bestond uit resten van bacteriën en voedsel, maar hij kon de bacteriesoorten nog niet onderscheiden. Dat is nu gelukt door middel van DNA-onderzoek.

 

Bron : Niburu

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees