Curcumin, een actief bestanddeel van de geelwortel (kurkuma) kan mogelijk ernstige depressies helpen verlichten. Zo blijkt uit een recent onderzoek uit India waarbij curcumin vergeleken werd met Prozac. Curcumin is niet alleen actief als antioxidant, ontstekingsremmer en immuniteitsregulator. Het heeft ook zenuwbeschermende eigenschappen en uit dierproeven blijkt een remmende werking op monamine oxidase waardoor het gehalte van de neurotransmitters serotonine, dopamine en norepinefrine kan worden verhoogd. Tevens bleek uit dierproeven dat curcumin de werking van de hippocampus verbetert door het gehalte van een groeifactor voor neuronen te verhogen.

 

Kurkuma

 

In de Ayurvedische en Chinese geneeskunde zijn extracten van de geelwortel een bestanddeel van middelen die stress en depressie gerelateerde aandoeningen behandelen. Voldoende redenen voor de onderzoekers voor dit eerste wetenschappelijke onderzoek naar het effect van curcumin bij zware depressies. 

Aan het onderzoek, dat slechts zes weken duurde, deden 60 mensen die leden aan een behoorlijk zware depressie mee. Mensen die ook andere ernstige psychische klachten hadden of al eerder twee of meer verschillende antidepressiva hadden gebruikt of psychotherapie genoten mochten niet deelnemen. Een derde kreeg 20 mg fluoxetine (Prozac) per dag. Groep twee kreeg 2 maal daags bij de maaltijd een capsule met 500 mg curcumines (het goed opneembare preparaat BCM 95 (dat voor zover bekend in Nederland niet wordt verkocht) en de derde groep van 20 patiënten kreeg beiden. Andere medicatie die mocht worden gebruikt was alleen paracetamol en slaaptabletten zoals diazepam.

De mensen werden beoordeeld aan de hand van de Hamilton rating scale for depression. De mensen hadden bij aanvang een score van rond de 201.

Na zes weken bleek dat de klachten bij de geelwortel-extractgebruikers bijna even sterk waren verbeterd als in de fluoxetinegroep. De groep die beiden had gekregen deed het nog iets beter. De Ham-d score daalde met ten minste de helft bij 65% van de mensen in de fluoxetinegroep en bij 63% van de mensen in de curcumingroep. Dit percentage was 78% in de groep die beiden gekregen hadden.2 Het percentage van de deelnemers bij wie genezing werd vastgesteld was 53% in de fluoxetinegroep, 38% in de curcumingroep en 55% in de combinatiegroep.

De onderzoekers concluderen dat curcumin een veilig en effectief middel kan zijn, eventueel in combinatie met antidepressiva, bij mensen met een ernstige depressie waarbij geen sprake is van suïcidale gedachten of andere psychotische klachten. 

Er was uit ethische overwegingen geen placebogroep.

1) Ham-d totaalscores (range 0-52): 0-7= normaal/niet depressief; 8-13= mogelijk/licht depressief; 14-18= matig depressief; 19-27= ernstig depressief; >27= zeer ernstig depressief.
2) Er was uit ethische overwegingen geen placebogroep. Het placebo-effect bij onderzoek naar het effect van medicatie bij depressies – Ham-d daling van 50% – varieert van 13%-52%.
Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial.
Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB.
Phytother Res. 2013 Jul 6. doi: 10.1002/ptr.5025. Augustus 2013 

De geneeskracht van kruiden: kurkuma 

We leren steeds meer en meer de geneeskracht van steeds meer kruiden en specerijen waarderen. Kruiden en specerijen brengen al lang niet meer alleen onze gerechten op smaak. Ze bezorgen ons extra voedingswaarde en helpen ons gezond afslanken. Wetenschappelijk onderzoek toont steeds meer aan dat kruiden en specerijen zelfs heel wat aandoeningen kunnen voorkomen of de symptomen ervan sterk verzachten.

 

Kurkumabloem
  Kurkumabloem 

In zowat alle Aziatische landen kent men de kwaliteiten van kurkuma al lang. Reeds eeuwen geleden gebruikten men daar kurkuma om voeding langer vers te houden. Kurkuma wordt ook gebruikt in de ayurvedische geneeskunde, de traditionele geneeskunde van India. Dat is eveneens het geval in zowel de traditionele geneeskunde in China, Japan, Indonesië en Thailand.

Smaakmaker met geneeskracht

Nog niet zo lang geleden gebruikten we kruiden en specerijen uitsluitend in de keuken als pittige smaakmaker van tal van gerechten. Kruiden die we dagdagelijks gebruiken in de keuken hebben echter een krachtige geneeskracht. Dat is lang geen fabeltje, maar werd al meermaals wetenschappelijk bewezen. Zowel kruiden als specerijen barsten niet alleen van de antioxidanten maar even goed van allerlei onmisbare vitaminen, mineralen en spoorelementen. Antioxidanten zijn belangrijk ter bescherming en neutralisatie van vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces negatief beïnvloeden. Kruiden en specerijen schakelen tegelijk je metabolisme of stofwisseling naar een hoger toerental waardoor je vlugger gezond zal afslanken. Ieder kruid heeft zijn specifieke geneeskrachtige werking. Ze versterken je immuunsysteem en verhogen je lichamelijke weerstand. Heel wat kruiden werken ontstekingsremmend en zijn doeltreffend bij de behandeling van infecties. Anderen hebben dan weer een positieve invloed op je psychishe gezondheid en helpen bij stres, angst en/of depressie.

 

Wortel en poedervorm
  Wortel en poedervorm


Kurkuma doodt kankercellen

Een kruid met sterke geneeskracht is ongetwijfeld kurkuma, koenjit of geelwortel. Kurkuma helpt tegen allerlei ouderdomsziekten en doodt zelfs kwaadaardige kankercellen, dat werd dankzij tal van onderzoeken wetenschappelijk bewezen. Al deze studies toonden eensgezind aan dat kurkumine, het belangrijkste actieve bestanddeel van kurkuma, de ontwikkeling van kanker en dan vooral van borst- , long- en nierkanker maar ook van kanker aan de dikke darm, de lever, de maag, de eierstokken en van leukemie sterk kan afremmen.

 

Kurkuma is ook doeltreffend tegen:

  • Galproblemen: kurkuma bevordert de lediging van de galblaas en voorkomt zo pijnlijke galkolieken en galstenen (cholesterolgalstenen en kleine galstenen). Kurkuma verlaagt de cholesterolconcentratie in de gal en verhoogt vochtgehalte. Kurkuma helpt ook bij de vertering van vetten.
  • Hoge cholesterol: kurkuma verhoogt dus de afscheiding van cholesterol via je gal te verhogen. Daardoor is kurkuma efficiënt bij het bestrijden van een te hoge concentratie aan slechte LDL- cholesterol. Het voorkomt zo de afzetting van cholesterolplaques en verlaagt je risico op hart- en vaatziekten.
  • Lever: kurkuma beschermt je lever tegen de schadelijke invloed van alcohol. Kurkuma ontgift je lever, voorkomt vervetting en stimuleert je leverfunctie.
  • Slechte spijsvertering: kurkuma helpt bij een slechte spijsvertering en bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid, een opgeblazen gevoel, maagzuur en diarree.
  • Acute en chronische ontstekingen: door zijn ontstekingsremmende werking is kurkuma doeltreffend bij de bestrijding van zowel acute als chronische ontstekingen. Het vermindert ochtendstijfheid, gewrichtspijn, reuma, spierpijn, peesontstekingen, jicht, en bij colitis en de ziekte van Crohn.
  • Ziekte van Alzheimer: kurkuma werkt preventief tegen de ziekte van Alzheimer. Bij beginnende Alzheimer of wanneer deze ziekte in de familie voorkomt, is het verstandig kurkuma als preventieve maatregel te gebruiken.
  • Kurkuma helpt ook bij: poliepen in de darm, aderverkalking, psoriasis, artrose, en bij chronische oogontsteking.

Zo kun je kurkuma het best gebruiken:

  • Niet alleen gebruiken: kurkuma mag niet alleen gebruikt worden omdat het slecht door ons lichaam wordt opgenomen en niet door onze darmwand geraakt.
  • Met zwarte peper: de gezonde bestanddelen van kurkuma komen het beste vrij in combinatie met zwarte peper. Ze worden dan wél door ons lichaam opgenomen. Gebruik kurkuma dus in gerechten steeds samen met een beetje zwarte peper, eventueel gemengd met olijfolie.


Bronnen:
http://vita-info.nl/2013/08/curcumin-tegen-depressiviteit/ 
http://leefgezonder.blogspot.nl/2013/03/de-geneeskracht-van-kruiden-kurkuma.html 

Bron : Wij Worden Wakker

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees